Lørdag holder Trøndelag Ap sitt fylkesårsmøte.

Opptakten til årets møte har vært preget av rapporten om medlemsjuks innad i AUF, og dermed må Ap nok en gang forberede seg på et møte mens fylkespartiet er i konfliktmodus.

AUF-jukset

  • Trønder-Avisa avslørte at en interngransking i Trøndelag Ap dokumenterer storstilt medlemsjuks ved medlemsvervingen i Trøndelag AUF i toårsperioden fra 2017-2019.
  • To varslere og flere tidligere tillitsvalgte i AUF forteller om en kultur der alt handlet om å få høyest mulig medlemstall - og at ungdommer som ble vervet ikke var klar over at de ble AUF-medlemmer.
  • Trøndelag AP behandlet den hemmelige rapporten som eneste sak i sitt møte sist fredag. De tok rapporten til orientering, etter et møte som varte i nesten tre timer.
  • Ett av de de seks punktene i vedtaket er at rapporten sendes både AUFs generalsekretær Sindre Lysø, og Aps generalsekretær Kjersti Stenseng.
  • Både Ap og AUF sentralt sier at ha videre dialog om saken, med begge fylkespartiene i Trøndelag, både moderpartiet og ungdomspartiet.
  • I avisen Nidaros står nå to tidligere AUF-ere, Jenny Westrum-Rein og Mia Aakerhus Hopland, med sin historie som varslere. De er tidligere medlemmer av fylkesstyret i AUF i Trøndelag.

I den ferskeste episoden av podkasten Saklista diskuterer nyhetsredaktør Sivert Rossing i Trønder-Avisa, politisk redaktør Snorre Valen i Nidaros og superreserve og VG-kommentator Tone Sofie Aglen hvorfor Arbeiderpartiet i Trøndelag gang etter gang havner i konflikter.

– Vi har sett ganske mange eksempler på rett og slett stygg oppførsel de siste årene. Veldig mange trodde at bare Trond Giske forsvant ut av dette, var alle problemer løst. Det tror jeg mildt sagt er ganske naivt, sier Aglen i episoden.

– Mye har handlet om Giske, men veldig mye har ikke handlet om det også. I årene man jobbet for sammenslåing av fylkene og partilagene, var inntrykket at hver gang de møttes, var det for å knive om et eller annet, sier Rossing.

LES OGSÅ: Giske med kraftig skyts mot tidligere AUF-leder: – Jeg ble løyet rett i ansiktet

LES OGSÅ: Medlemsjukset i AUF: 349 nordtrøndere ble vervet for ti kroner stykket i 2019

Varslere i AUF står fram: Overrasket over at dette kommer opp etter to år

Snorre Valen mener Trøndelag Ap har et kulturproblem.

– Når du har så mange vedvarende saker i mediene over så lang tid, og nesten uansett hva slags problemstillinger som dukker opp så blir det en sak av denne typen, vil jeg driste meg til å si det er noen trekk ved Trøndelag Ap du ikke finner andre steder, sier han.

Hør hele episoden her: