Gå til sidens hovedinnhold

Ny kunnskap og fornuft må åpne dørene til øvingslokalene

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 28. august hadde Trøndelag musikkråd ved daglig leder Line Thorsen Bratli et innlegg på trykk hos Trønderdebatt, hvor de tar opp utfordringen med korona-stengte øvingslokaler ved skoler og utdanningsinstitusjoner. Som talerør for frivillige musikkaktører forteller de om flere som opplever å ikke få tilgang til sine lokaler, for eksempel på grunn av strengere rutiner for renhold. Med oppdatert kunnskap om hvordan smitte spres - og en egen smittevernveileder for musikkøvelser som kom på plass tidlig - bør vi imidlertid kunne åpne dørene til øvingslokalene igjen.

Line Thorsen Bratli viser i sitt innlegg til en av folkehelseinstituttets rapporter, datert 14. august. Inntil da var det ikke funnet dokumentert smitte via dråpesmitte gjennom synging, hosting eller roping. Dessuten er det også aktuelt å vise til resultater fra nyere undersøkelser hos SINTEF. Målet med testene har i følge Trøndelag musikkråd sine nettsider vært å finne ut om synging, samspill i korps eller andre ensembler bidrar til stor dråpesmitte. Oppsummert viser resultatene at det ikke er farligere å spille og synge sammen, enn å snakke og le. Dette viser at trygge musikkøvinger kan gjennomføres så lenge man følger retningslinjene for smittevern, for eksempel å holde en meter avstand og hindre/begrense deling av utstyr.

Tilgangen til øvingslokalet er kritisk for frivillige musikkorganisasjoner, da leie av alternative lokaler utgjør ofte en stor kostnad. Med denne vårens utfordringer og bortfall av dugnadsinntekter kan det bli svært tøft for mange foreninger. Alternativet da kan i ytterste konsekvens bli at aktiviteten ikke kommer i gang, som igjen går utover musikanter som vil utøve sin hobby.

Som kulturpolitiker mener jeg derfor det er viktig å ta i bruk den nye kunnskapen, slik at for eksempel skolebygg kan åpnes igjen for kulturaktiviteter etter skoletid - både med hensyn til organisasjoners økonomi, og musikernes trivsel og folkehelse. Smittesituasjonen er god jevnt over i Trøndelag, og da bør det være mulig å både legge til rette for trygg skoledrift og tilrettelagt utleie med smitteverntiltak. Ny kunnskap og fornuft må åpne dørene til øvingslokalene.

Kommentarer til denne saken