Gå til sidens hovedinnhold

Nye og klarere takter fra partileder Støre

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var en svært offensiv partileder som åpnet Aps digitale landsmøte torsdag formiddag. Nå snakker Jonas Gahr Støre om politikken ogn hva Ap vil. Ingen tvil om at han er på regjeringsjakt, og forsterket ønsket om å få på plass det rødgrønne regjeringsalternativet som vi kjenner fra før av - med SV på plass i regjeringsbåten i sin tale til landsmøtet. Et treparti-samarbeid som styrte landet fra regjeringskontorene fra 2005 til 2013. Det vil Støre tilbake til. Det er et alternativ som i dag har flertall ut fra flere landsomfattende meningsmålinger den siste tiden. Den siste kom torsdag fra Sentio som har intervjuet 13.000 velgere over hele landet i løpet av det siste kvartalet, den gir de tre partiene 92 av 169 stortingsmandater og et flertall som betyr regjeringsskifte.

Men det er ikke så enkelt. Utfordringen for Støre er Senterpartiet, som har vært- og er fortsatt svært tydelige på at de ikke vil ha med SV i ei eventuell ny regjering. Den utfordringen svarte ikke Støre helt klart på, men gir uttrykk for at han har god tro på at de blir enige etter valgnatten når stemmene er talt opp. For som han sier, så har de tre partiene felles verdier og ønsker å ta hele landet i bruk. Ut fra talen å dømme, er det liten tvil om at Ap er i ferd med å nærme seg Senterpartiet i flere av Sps kjernesaker, blant annet gjennom en ny distrikts- og utdanningspolitkk som skal fange opp behovene i hele Norge. Det lover godt for en regjeringsenighet mellom Ap og Sp, så vil de neste månedene vise om SV blir en del av det fellesskapet. Det som synes tydelig i dag, ut fra meningsmålingene, er at Ap og Sp ikke klarer å skape ei flertallsregjering alene.

Ikke uventet gikk Støre knallhardt ut mot Solberg-regjeringa, og karakteriserte regjeringens politikk som farlig i sin landsmøtetale og sa at forskjellene har økt under koronapandemien. De forskjellene tar Støre på seg ansvaret for å utligne, blant annet gjennom et nytt skatteregime der han garanterer at "vanlige" folk skal sitte igjen med mer penger i lommeboka når måneden er over, enn tilfellet er med dagens regjering.

Landsmøtetalen var både spennende og offensiv fra partilederens side, og det er lenge siden vi har hørt Støre være så på hugget. Men det er en stor jobb partiet har foran seg hvis de skal skal klare å hente inn velgere som har forlatt partiet de siste årene. Fortsatt ligger de langt bak det katastrofale valgresultatet i 2017 da de fikk 27,4 prosent av stemmene. På Sentios landsomfattende meningsmåling har de ei oppslutning på 21,9 prosent i dag. Det er den jobben Støre og hans parti tar fatt på nå, og i så måte var landsmøtetalen en god start.

Kommentarer til denne saken