Gå til sidens hovedinnhold

Om dere virkelig var et styringsparti, ville dere gjort mer for studentene

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

August Dybvad Grøntvedt fra Høyre påstår at regjeringa har stilt opp for studentene under korona og ber om at det ikke fordeles «skyld» for dårlige koronatiltak. Det er et ganske billig triks for å flytte fokus bort fra de som har det øverste ansvaret under korona. For det er tross alt regjeringen som kan gjennomføre de største tiltakene, som virkelig ville hjulpet studentene.

En student går over 5000 kroner i minus hver måned om de skal leve på studielånet. Derfor jobber vanligvis sju av ti studenter i tillegg til studiene. Men under korona har 39 prosent av studentene jobbet mindre enn før. Når inntekten minker eller faller helt bort, og man ikke har rett på kompensasjon, sier det seg selv at mange vil ha problemer - spesielt for de to av tre som har ikke fått økonomisk hjelp hjemmefra.

Les også

Regjeringen stiller opp for studentene

En undersøkelse fra 2017 viste at tre av ti studenter lever på dyre forbrukslån for å dekke utgiftene. Likevel er regjeringen største studenttiltak er først og fremst å tilby oss mer gjeld, gjennom to ekstralån, tilsvarende 900 kroner ekstra i måneden. Hvis en student med gjennomsnittlig inntekt mister jobben, måtte hen fått et stipend på 6175 kroner i måneden, for å komme likt ut som en vanlig arbeidstaker som får dagpenger. Regjeringens forskjellsbehandling av student-arbeidstakerne er altså blodig urettferdig.

Grøntvedt undervurderer hvor belastende det er å slite økonomisk. Det stemmer at litt mer penger hver måned ikke «løser alt» om man «sitter alene og deprimert på hybelen». Men økonomiske utfordringer kan i seg selv være en kilde til psykiske helseplager og psykolog hos studentsamskipnaden i Oslo er bekymret for den ekstra byrden økonomiske problemer gir studentene. Mer penger kan også utgjøre forskjellen på om man kan bli boende i studentbyen, om man har penger til å spise noe annet enn havregrøt, om man har råd til å ha på varmen i hybelen og om kan ta en hjemmepils med kompisen. Alt det har noe å si for livskvaliteten.

Les også

Regjeringa gir blaffen i oss unge og framtida vår når det virkelig gjelder

Jeg kritiserer regjeringen for å ha gitt bare 50 millioner for jobbtiltak for studentene, fordi hvis man ser på gjennomsnittsinntekten for en student vil det bare gi jobb til ca. 500 personer. Det er en dråpe i havet når 20 prosent av studentene - altså 60 000 unge - sliter økonomisk under korona. Om Høyre vil beskytte arbeidsplasser burde de ikke ha kastet milliarder etter oljebransjen, mens de lot typiske studentjobber i butikk- og serveringsbransjen gå dunken.

Det er forsåvidt bra at det kommer mer penger til sosiale tilbud. Men det er vanskelig for studentorganisasjoner som Studentersamfundet å skape et bredt tilbud, når skiftende smittevernsregler blir mer og mer vilkårlige. I tillegg, blir summene igjen tragikomiske når man ser hva de fossilindustriene får.

Innsatsen og pengeutdelingen til regjeringen er altså helt skjev, og ikke i favør av oss unge. Høyre må gjøre mer enn å klappe seg selv på skuldra for å ha gitt studentene et minimum av tiltak.

Kommentarer til denne saken