Gå til sidens hovedinnhold

Opp som en bjørn, ned som en skinnfell

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er under en måned siden Arbeiderpartiet lovet det «største distriktsløftet siden 70-tallet». Allerede har den falmende ørnen i norsk politikk rukket å vise sitt sanne sentraliseringsansikt.

17. november voterte Stortinget over saken om endringer i helseregisterloven. Ingen stor distriktspolitisk sak ved første øyekast, men som Björn Rosengren sa, «alt er politikk» i Norge. Senterpartiet, FrP og SV stemte sammen for å etablere den nye statlige etaten Helsedataservice, med 25 arbeidsplasser, på Tynset i tilknytning til Norsk helsearkiv. Det ønsket ikke resten av partiene.

Enig, men nei takk

Regjeringen og Arbeiderpartiet var enige med de tre partiene i at Tynset peker seg ut som et godt alternativ med det fremste relevante fagmiljøet, men ville ikke være med på at alle funksjonene under Helsedataservice skal legges dit. Isteden foreslår de «en utredning av ulike alternativer, også delte løsninger».

Alle i distriktsnorge vet hva «utredninger» og «delte løsninger» betyr. Regjeringen har allerede ansatt en leder for Helsedataservice, ansatt på Skøyen i Oslo. Nå skal han ut og ansette flere. Helsedataservice skal være oppe og gå allerede neste år. Det er vanskelig å flytte en statlig etat hvor det allerede er flere ansatte, og de nye som ansettes i vinter får neppe Tynset som arbeidssted. Muligheten for å virkelig utgjøre en forskjell i distriktspolitikken var der, Arbeiderpartiet og Høyre sa nei takk.

Det singler i glasshus

Saksordfører i saken om helseregisterloven var Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol. Hvorvidt det er trønderinteresser og ønsket om å sanke stemmer i Trondheim som avgjorde saken for Arbeiderpartiet, vites ikke, men distriktsinteressene fikk i hvert fall ikke gjennomslag. Statsråd Bent Høie nevnte også i debatten både Trondheim og Bergen som mulige lokaliseringer. Det er ikke distriktspolitikk å legge arbeidsplasser til Trondheim eller Bergen bare fordi det er utenfor Oslo, det er sentralisering det og.

Samme dag som Stortinget avga sin innstilling i saken kunne man på tronderdebatt.no lese innlegget «Høyres mangel på troverdighet i distriktene», ført i pennen av Kjerkol selv. For oss på Tynset klinger det ikke bar hult, det singler i hele glasshuset. Til tross for store ord, distriktsminister og «60 løfter til distriktene» har verken Arbeiderpartiet eller Høyre troverdighet igjen i distriktene. Hver gang de får muligheten til å velge mellom distriktene og storbyene, velger de storbyene.

Gir ikke opp

Sjansen for en fullverdig løsning med alle arbeidsplassene og et samlet fagmiljø på Tynset har blitt betydelig mindre takket være Høyre, Venstre, KrF og ikke minst Arbeiderpartiet. Men vi i Senterpartiet gir oss ikke og vil kjempe for at flest mulig arbeidsplasser havner på Tynset til slutt. Samtidig er dette bare et symptom på den overordnede sentraliseringsideologien som styrer mange norske partier.

En ny regjering etter neste års valg trenger derfor et stort og sterkt Senterparti som kan tøyle sentraliseringskreftene i Arbeiderpartiet. Høyre og Arbeiderpartiet er mer opptatt av velgerne på Skøyen eller i Trondheim, enn oss på Tynset. Det er en ærlig sak, men da må de slutte å selge bjørneskinn, for verken Høyre eller Arbeiderpartiet har noen sinne skutt en eneste bjørn.

Kommentarer til denne saken