Gå til sidens hovedinnhold

På vakt for vekterne

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste ukene har vi hørt mye om de streikende bussjåførene. Dette var en streik med bred folkelig oppslutning. En annen streik, vi derimot ikke har hørt så mye om, er streiken til vekterne. Dette har knapt nok vært omtalt i media, men vekterne fortjener så inderlig mye bedre enn dette. Jeg mener vi nok en gang må vise støtte til de streikende.

Det er slett ikke usolidarisk av vekterne å streike! Streik er det eneste lovlige virkemiddelet arbeidstakerne kan benytte seg av dersom arbeidsgiversiden opptrer usolidarisk overfor arbeidstakerne. Noe de gjør overfor vekterne nå, og gjorde overfor bussjåførene. Jeg mener alle yrkesgrupper skal stå samlet for gode arbeidsforhold, og ei lønn å leve av. Det er derfor LO er så fantastisk, en organisasjon som samler alle yrkesgrupper, for nettopp dette. En gullgruve for arbeidsrettigheter, hvor de forskjellige yrkesgruppene viser solidaritet på tvers av yrkene.

Vi skal være veldig glade i streik, for jeg mener vi må hegne om et ordnet arbeidsliv. Alle gangene vi klager på at det streikes, må vi tenke på hvordan det hadde vært dersom ingen noen gang hadde streiket. Dersom vi kommer til det stadiet at streik ikke aksepteres, mener jeg det har skjedd noe riv ruskende galt. Vekterne har vært en viktig del av dugnaden, de har stått i kampen mot viruset. Det har kommet frem at streiken får konsekvenser for Trondheims teststasjon på Leangen og på legevakta, noe som viser hvor utrolig viktig denne yrkesgruppen er, og hvorfor de, i likhet med andre arbeidstakere, fortjener deres del av kaka.

Partene i arbeidslivet inngikk i 2010 en avtale angående lønna til vekterne. Den sier at vekterne skal nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Dette høres kanskje kjent ut? Den sier nemlig det samme som avtalen som ble inngått om bussjåførenes lønn. Likheten her er at i begge tilfellene, har det motsatte skjedd; Lønnsgapet mellom de respektive gruppene og en gjennomsnittlig industriarbeider har økt. Nettopp derfor, og av flere andre grunner, streiker vekterne, og har sin fulle rett til å gjøre nettopp det. Vi i AUF støtter streiken fullt ut, og mener vekterne fortjener ei anstendig lønn å leve av. Det er i hvert fall rimelig at de får den lønna de er lovet.

Jeg mener det uten tvil bør være et mål at alle skal ha ei lønn å leve av. En såpass viktig yrkesgruppe fortjener bedre, og de fortjener i hvert fall at de på den andre siden av bordet holder avtalen de har inngått. For meg er det ingen tvil, og dette mener jeg fra bunnen av mitt hjerte; Vekterne fortjener så inderlig mye bedre enn dette.

Kommentarer til denne saken