Pandemi eller ei, velferdstaten er viktig for alle

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Norge ble i mars stengt, sammen med flere andre land. Avisene holdt oss oppdatert på smittetall, og informasjon fra Folkehelseinstituttet og regjeringen.

Det ble viktigere enn noen gang å forhindre smitte. Ikke kunne man dra på ferietur til utlandet uten å havne i karantene, eller gi en klem til besteforeldre på helsesentrene. Hjemmeskole for elevene ble tatt i bruk, samtidig som alle som kunne jobbe hjemmefra gjorde det. Flere arbeidsgivere måtte slå seg konkurs, eller permittere sine ansatte. Dette førte jo til mer usikkerhet rundt hver enkelt sin økonomi. Hvordan skulle man da få hjulene til å gå rundt med husleie, lån, bil, barn og det å faktisk kunne ha mat på bordet hver dag.

Det sies at det er trygt å bo i Norge, og velferdsstaten som har blitt kjempet fram i flere år før oss bør ikke bli tatt forgitt. Den gir oss mulighet for å få nødvendig helsehjelp og hjelp når vi faller utenfor arbeidslivet. Det at vi midt under en pandemi som stengte hele verden fortsatt kunne få tilstrekkelig helsehjelp var gull verd for mange. Og de som ikke hadde en arbeidsplass å gå til på bakgrunn av en pandemi kunne få økonomisk støtte var bra.

Velferdstaten er bra, men den blir stadig truet av innskrenkninger, kutt, privatisering eller pandemi. Dette viser at vi må fortsette å kjempe, slik at velferdsgodene våre som helsehjelp og økonomisk trygghet skal være tilgjengelig for alle!

Pandemien viste at Norges befolkning kan stå sammen, og sammen har vi forsøkt så godt vi kan å forhindre smittespredning. Kanskje kan vi si at vi ikke hadde noe annet valg, siden samfunnet vårt brått ble nedstengt. Sammen heiet vi fram de som sto igjen på arbeidsplassene, som utsatte seg selv for smitte. Disse samfunnskritiske yrkene som vi kjenner godt til.

Det å være fagorganisert viser seg gang på gang å være lurt, og ved å være medlem i et forbund forsikrer man arbeidslivet sitt. Man får hjelp om man trenger det, uavhengig om man er lærling, elev, student eller ung i arbeidslivet. I Norge har vi organisasjonsfrihet, noe dessverre mange velger å ikke gjøre.

Pandemi eller ei, skal vi beholde velferdstaten må vi stå samlet. Ungdom, organiser deg. Det forsikrer arbeidslivet og framtiden vår!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken