Gå til sidens hovedinnhold

Politisk Q-tip og Sjøgata Brygge

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har et vennepar på over 80 år som i løpet av en periode på fire år har kjempet en tøff kamp mot politikere og Stiklestad Eiendom. De bor like ved ferjeleiet og kjemper for at ikke det åpne området der nede skal bygges igjen og lukke for utsikten utover Staupshaugen, Nesset, Ytterøya og Verrasfjella, når Stiklestad Eiendom får gjennomført sitt store byggeprosjekt. Og de kjemper ikke bare for sin egen del. De kjemper for at en av de få åpne lommene mellom Sentrum og Sundet skal få stå i fred til forlystelse for oss alle. Sjøgata er et yndet sted for turgåere og vi er mange som er takknemlige for å ikke være innkapslet i murbygg på alle kanter når vi spaserer i denne delen av sentrum.

Stiklestad Eiendom har helt rett i at noe bør gjøres med den skampletten av et bygg som gamle Levanger Kjøpesenter er. Det er helt uforståelig at et slikt bygg noensinne har blitt vedtatt bygget. Men det ble det - av politikere. Nå er det politikere igjen som har siste ordet når det gjelder videreutvikling av området. Vi kan kanskje være enige om at det kan være en idé å lytte til fagfolk og andre denne gangen? Og hvis de eneste fagfolkene som skal lyttes til er Stiklestad Eiendom, så bør det kanskje gå noen alarmer? Venneparet jeg nevnte, har samlet på over hundre leserbrev og avisoppslag som har stått på trykk angående utbyggingen av Sjøgata Brygge - og såvidt jeg kan se, er det knapt noen som går i bresjen FOR denne utbyggingen. Bortsett fra Stiklestad Eiendom, så klart, og et knapt flertall politikere. En lang rekke innsigelser har kommet fra engasjerte motstandere - både i nevnte avisinnlegg og i form av innsigelser i forkant av høringen. Over 800 mennesker har skrevet under på en kampanje MOT utbyggingen, men allikevel skal dette prosjektet altså presses gjennom. Hvorfor er det så viktig at akkurat Stiklestad Eiendom skal få gjennomført dette, når det vil gjøre hele den åpne strandsonen utilgjengelig for byens befolkning?

Som sagt, berømmer jeg Stiklestad Eiendom for initiativet. Noe må gjøres der nede. Men deres forslag vekker harme i en bred del av befolkningen. Hva med å åpne opp for en arkitektkonkurranse? Arkitekt Letnes har allerede levert et spennende, alternativt forslag som klarer å bevare det åpne landskapet. Har noen sett nærmere på dette innspillet? Hva vil andre arkitekter kunne komme opp med? Dette må da være til stor inspirasjon for flere i bransjen - til og med Stiklestad Eiendom kan bli med i konkurransen med et alternativt forslag! Hvis politikerne virkelig bryr seg om hva folket har å si om saken, kan jeg vise dem en perm full av innspill det hadde vært fint om de ville lese. Eller de kan gå inn og lese protestene i forkant av høringen - de ligger åpent tilgjengelig på kommunens nettsider. Det er så interessant og inspirerende - helt vanlige folk bobler over av engasjement og idéer.

Kjære politikere - dere har sikkert sluttet å lese dette innlegget for lenge siden. Men om jeg fortsatt har noen med meg: vær så snill og tenk dere nøye om før dere går for Stiklestad Eiendoms forslag. Se forbi dollartegnene som flyr forbi øynene deres når dere ser den åpne parkeringsplassen - løft heller blikket over til naturperlen dere har tenkt å gjemme bak murvegger. Lar dere en vegg lukke igjen det vakre pustehullet ut fra sentrum, gjør dere en feil som ikke kan rettes opp igjen.

Jeg leser følgende på kommunens nettsider “Etter en samlet vurdering har administrasjonen funnet at det riktig å tillate boligbebyggelse på dagens parkeringsplass (trinn 2). Området er for verdifullt til kun å benyttes til flateparkering, og det er et riktig byutviklingsgrep å gjøre byen mer kompakt gjennom fortetting.” Her får jeg lyst til å rope et stort varsko, for hvor mange av innbyggerne er enige i at fortetting er det riktige for Levanger sentrum? Dette er en sak jeg tør påstå krever en folkeavstemning - jeg kjenner ingen som er enig i dette. Det er store planer for utbygging av boligområder på Ytre Havn, som vil gi en rekke nye boliger i Sentrum. Hva er argumentet for at nettopp tomta i Sjøgata må bygges igjen av boliger?

Nå trenger vi en politisk Q-tip, som kan åpne opp de fortettede ørene som bestemmer i denne saken. Vi trenger noen som hører på innbyggerne. Vi trenger modige politikere, som gamle Guttorm Grøneng, som gikk sine egne politiske veier. I Levanger Historielags årbok fra 2009 kan vi lese følgende om ham: “... Han kunne ikke forstå at noen gikk imot sin egen overbevisning "bare for at gruppa skulle være samlet". Hans motto var "Tænk sjøl". En er personlig ansvarlig for det en gjør, ikke minst for det en ikke gjør, mente Guttorm. (...) Grøneng ble beskrevet som en eksponent for den sunne fornuft i motsetning til taktikken i kommunestyret.”

Kommentarer til denne saken