Gå til sidens hovedinnhold

Quisling er definitivt en skamplett på norgeshistorien, men han er likevel en del av den

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag 18. januar publiserte Aftenposten en artikkel hvor det nevnes at Rune Berglund Steen fra Antirasistisk Senter ønsker å ta bort bildet av Vidkun Quisling fra galleriet i Forsvarsdepartementet. Selv om intensjonen er med forslaget god, vil jeg likevel si at det er dypt problematisk. Her forklarer jeg hvorfor.

Quisling ble forsvarsminister i 1931 under Peder Kolstad fra Bondepartiet sin regjering, og satt fram til 1933. Kolstad og Quisling delte en motvilje mot Arbeiderpartiet, og Quisling ble tatt med i regjering på anbefaling fra Thorvald Aadahl, redaktør i Nationen. Dette var en regjering konstituert av et folkevalgt Storting, som betyr at regjeringen, inkludert Quisling var folkevalgt.

Ikke misforstå meg, jeg ønsker overhodet ikke å ha nazister eller landssvikere i stolen til en forsvarsminister: Tvert imot. Men det at jeg ikke ønsker det, betyr ikke at det ikke har hendt. Quisling er definitivt en skamplett for Norgeshistorien, men han er likevel en del av den, på akkurat samme måte som Trump sin støtte til det forsøkte statskuppet er en skam for den amerikanske historien.

Mange vil sikkert spørre «Hva er det du sier? Synes du det skal henge bilder av nazister og forrædere inne i forsvarsdepartementet?». Mitt svar er naturligvis nei, men her må det dras noen skiller. Ønsket mitt er slettes ikke å henge opp bilder av Hitler, Goebbels eller Himmler; Ønsket mitt er at vi ikke skal fjerne historien.

I tillegg så er det fullt mulig å trekke paralleller fra det som skjedde i ‘31 og hva som skjer i dag: Trump har forsøkt seg på statskupp med hjelp av høyreekstreme, hvor flere med nazistiske budskap møtte opp, deriblant Robert Keith Packer som gikk med en hettegenser som hyllet Auschwitz. Apropos USA, Mary Miller som sitter i Kongressen, sa også nylig «Hitler was right on one thing (…) whoever has the youth, has the future» på et folkemøte. Jeg prøver ikke stemple Trump eller Miller som nazister, men å vise at dette ikke bare er historie vi kan stryke over. Det er historie vi må lære av.

Mange vil si «ja, men det er USA», noe som stemmer. Det betyr likevel ikke at vi er helt uskyldige. I Norge har vi blant annet Alliansen med Lysglimt, som har gjentatte ganger benektet holocaust og lovpriset den ariske rasen, eller de høyreradikale nettstedene Document.no og Resett som direkte bidrar til fremmedfrykt og konspirasjonsteorier, ofte forbundet med islam eller begrepene «globalisme» og «kulturmarxisme», for å ikke nevne Anna Bråten i SIAN som ropte «hva gjør pakistanere i Norge, egentlig?» til Kadafi Zaman fra TV2, for å så si til alle motdemonstrantene og journalistene at de «fortjener ikke å leve».

Tankegodset finnes i dag og, selv om det kanskje ikke er i form av nazismen til Quisling.

Derfor bør vi la bildet av Quisling henge, så kan vi alle se på det som en påminnelse om at ministre også kan komme til å svikte landet på den groveste måten som er mulig, og at slike folk også finnes i dag. Så lenge alle får opplæring i hvem denne landssvikeren er og hva han gjorde, så utgjør det null skade at det henger der.

En skamplett på historien er fortsatt en del av den.

Kommentarer til denne saken