Gå til sidens hovedinnhold

Rådmannen ber de folkevalgte holde fingrene unna fatet

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Var det grunnlag for å iverksette 12-timers skift innen helse- og omsorgstjenestene i Verdal kommune 3 dager før påske, uten avtale med sykepleierne?

Hvordan står det nå til med hensyn på felles forståelse mellom fagforeningene og kommunens administrasjon av hvilke turnusordninger i helsesektoren som er innenfor lovverket?

Rådmannens saksutredning til førstkommende møte (19.august) i Utvalg for Mennesker og Livskvalitet gir grunn til bekymring.

Rådmannen nærmest irettesetter politikerne fordi utvalget blander seg bort i rådmannens arbeid i forbindelse med innføring av Corona-turnus i helsesektoren og konkluderer utredningen med at:

Utarbeidelse av turnus er en sak innenfor rådmannens arbeidsgivermyndighet. Saken er at vilkårene for å bruke av den sentrale avtalen, som tilsidesetter deler av Arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser, ikke var tilstede. Det var ikke krise på Verdal i vår, det var ikke stadig økende smittespredning.

Avtalen, som tilsidesatte deler av Arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser, åpna ikke for å prøvekjøre om de ansatte tålte 12 timers skift 6 dager på rad. Det var misbruk av en krise-avtale, på linje med å rope ulv i utide. Saken er videre at rådmannen ikke har anledning til å sette opp turnus der overtid må brukes for å få turnusen til å gå opp. Det gjorde Verdal kommune.

I stedet for å beklage at de ikke hørte på sykepleierne, skriver rådmannen i saksutredningen noe en merkelig til slutt: etter drøftinger med fagforeningene ble det avtalt at arbeidstid utover 54 timer per uke utbetales den enkelte arbeidstaker. Ja,- hva er alternativet?

Kommentarer til denne saken