Rådmannen i Levanger vil spare penger ved å kutte ned på åpningstiden i barnehagen. Er det så klokt?

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Rådmannen i Levanger vil spare penger ved å kutte ned på åpningstiden i barnehagen.

Er det så klokt?

Riktig nok vil kommunen tilsynelatende spare litt penger, men regnestykket er ikke ferdig før det blir regnet på hvor mye inntekter kommunen taper i skatteinngang på forslaget.

Først må vi se på hva kommunen taper i skatt ved at en eller begge foreldrene må redusere arbeidstiden sin og bli hjemme for å passe barna. Det betyr uvergelig nedgang i lønn og dermed mindre skatt til kommunen. Så må vi se på om forslaget gjør at foreldrene velger å flytte til en annen kommune. Det vil igjen redusere skatteinntektene ganske mye.

Men hvis så mange flytter at kommunen kan spare en arbeidsplass i barnehagen. Da mister kommunen ganske mye skatteinntekter fra de som flytter, og samtidig skatten fra den som må slutte, hvis det ikke finnes annet arbeide å få.

Men det som virkelig bekymrer meg er at hvis kommunen bruker mindre penger på et tiltak, så får de mindre i støtte fra staten på området neste år. Det vil igjen kreve nye nedskjæringer. Så har vi en ond sirkel på gang.

Derfor mener jeg at kommunen bør skjære ned på støtten til næringslivet, og så vise til at eventuelle klager fra næringslivet må rettes til departementet.

Noe annet kommunen kan spare penger på er å sende regningen til departementet, når kommunen må rykke ut til ulykker og politiet uteblir i flere timer før de kommer og brannvesenet må utføre politimessige oppgaver før politiet ankommer.

Her prøver staten å laste problemene med politireformen over på de menige skattebetalerne. De faktiske utgiftene må anskueliggjøres.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken