Gå til sidens hovedinnhold

Rasisme er ikke et tankeeksperiment utvunnet på Filosofisk institutt, slik at den skravlende middelklassen kan ha tankevekkende temaer til sine paneldebatter

Artikkelen er over 1 år gammel

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Dere som vokste opp på åtti- og nittitallet husker kanskje de høylytte, pirrende og det vi den gang oppfattet som grensesprengende talkshows fra de amerikanske kommersielle kanalene. The Ricki Lake Show, The Jerry Springer Show og Geraldo var noen av de mest populære. Temaene var stort sett de samme. Brutalt tabloide. Gjestene var alltid amerikanere fra samfunnets laveste sosiale sjikt som ble intervjuet om eller konfrontert med sine private livshistorier.

Programmene het ting som I’ve slept with your man, and I’ll do it again and again, Crazy kid thinks he’s a vampire og The homewrecking lesbian stripper. De mange episodene der gjestene barket sammen i heftig slåsskamp på scenen, gav selvfølgelig de høyeste seertallene.

Ingenting er som å se de underpriviligerte drite seg ut i full offentlighet. Bare spør hvilken romersk keiser som helst. Talkshowene, som også ble kalt «trash TV», har siden den gang blitt erstattet av andre programsjangre som kan slukke vår tørst etter det lettvinte og sensasjonelle. Reality-TV, True Crime, blogger og de som kaller seg «alternative medier». Ah, her er det mye av livets gørr å fråtse i og bli forferdet over. Klikkvennlig innhold. Lett å like, lett å dele.

2020 har så langt vært et underlig år. Ikke desto mindre underlig ble det på torsdag da NRK laget sin egen vri av The Jerry Springer Shows infamøse serie Clash with The Klan! I Springers versjon fra nittitallet ble medlemmer fra Ku Klux Klan og andre høyreekstreme grupperinger invitert for å formidle sitt syn på livet, til buing fra publikum og etter hvert fysiske sammenstøt. Med andre ord: Trash TV på sitt aller mest iscenesatte og karikerte.

Nesten like iscenesatt og karikert virket Fredrik Solvang og Debatten da de i beste sendetid valgte å følge i søppel-TV-formatets fotspor, og inviterte SIANs leder Lars Thorsen - i det siste en av Norges mest omtalte rasister og islamofobikere - til programmet. Priviligerte er vi som bare kunne riste på hodet av spetakkelet og gå videre. Mange er de som ikke har det valget. Derfor skal heller ikke vi gjøre det.

Normalisering av ytterliggående holdninger er ikke bare skummelt, det er direkte livsfarlig. I lille Norge har vi allerede sett flere enn 78 livsfarlige tilfeller av hva som kan skje når høyreekstremismen samler og fortærer sine tilhengere. Når vi inviterer høyreekstremistene inn i rampelyset og opp på talerstolen sammen med de etablerte, i de offentlige kanalene, gir vi dem anerkjennelse og et verifiseringsstempel.

Høyreekstreme grupper vinner støtte og verver tilhengere hver gang de omtales i media, uansett om de blir fremstilt som offer eller angriper. Det siste vi trenger nå, er å gi dem mikrofonen som helt vanlige debattanter i et helt vanlig debattforum. For de er ikke vanlige. Strengt tatt ble det bestemt allerede i 1945 at slike internasjonale nettverk som SIAN er en liten del av, aldri skal få podiet og påvirkningskraften igjen.

Dette handler ikke om ytringsfrihet. Friheten til å mene og ytre hva man vil er en av de viktigste menneskerettene vi har i et velfungerende demokrati, men det er ikke det samme som å samtidig ha krav på bekreftelse og berettigelse av sine ytringer. Vi kan ikke la oss bli narret til å tro at vi må godta når etno-nasjonalister krenker menneskerettighetserklæringen om alle menneskers likeverd. Vi kan ikke godta at ytterliggående meninger som står bak drap og terror i Norge får en plass skulder ved skulder med fine gloser som frihet og demokrati.

Rasisme er ikke et tankeeksperiment utvunnet på Filosofisk institutt, slik at den skravlende middelklassen kan ha tankevekkende temaer til sine paneldebatter. Rasisme er ekte, og den rammer ekte mennesker. Normalisering av tankegods fra den ekstreme høyrefløyen er ikke underholdning. Og NRK skal ikke være trash TV.

Kommentarer til denne saken