(Nidaros)

Sesongen er naturligvis ødelagt. Bodø/Glimt og Molde er selvfølgelig fortsatt langt foran, ikke bare på tabellen. Men Rosenborg er det laget som er mest i fremgang. Det har pågått gradvis fra kamp til kamp en stund nå.

Trond Henriksen har helt åpenbart grepet det an på klassisk RBK-vis. Det er noen kamper siden det ble tydelig å se. Noen av oss hevdet det allerede etter tapet i Haugesund, kanskje burde vi sett det før det også: Årets RBK-utgave ligner mer og mer på seg selv.

Se for eksempel hvordan det nå spilles gjennom ledd, som det heter på Lerkendal, fordi det er blitt øvd systematisk på det. Når ballen spilles opp på én midtbanespiller, har en annen allerede startet på løp fremover, slik at ballen kan spilles tilsynelatende enkelt inn i rommet foranbackrekka.

Nå ligger indreløperne i gunstige utgangsposisjoner, midtstopperne er hele tida på jakt etter å skape overtall, og ikke minst: Keeper Faye Lund er så ivrig etter å starte nye angrep at han setter i gang nesten før han har fanget ballen. Det var noe som startet med Ola By Rise, men bevisstheten om det kom fra Nederland, som så mye annet, der landslagssjef Michels brukte en keeper som het Jongblond fordi han var den besteførste-angriperen, som det heter.

Det er mange faktorer som påvirker resultatene i fotball, og de fleste av dem sammenfattes under samlebegrepet kultur, eller som det ofte litt upresist blir omtalt som i idrett: Prestasjonskultur. Den viktigste faktoren i fotball på toppnivå er spillestil. Det var den som bidro til at Rosenborg presterte over evne internasjonalt, og det er den som ligger i bunn for at Glimt, Odd, Ranheim og Stjørdals/Blink presterer over sitt egentlige nivå, og det er den som er i ferd med å løfte Vålerenga.

Det er den Trond Henriksen har tatt tak i, som vi nå vet;med god hjelp fra Geir Hansen.

Åge Hareide kommer til å bli en fremragende Rosenborg-trener. Hans største styrke er ikke bevisstheten om spillestilen, menhan er ekstraordinært dyktig på de fleste andre parametrene. Ikke minst er han klok, så klok, trygg og ydmyk at han kommer til å bruke HH-ene (Henriksen og Hansen) til fortsatt å jobbe med stilen.

RBK gjorde noen internasjonalt få gode prestasjoner med Kåre Ingebrigtsen, og han skal ha all ære for det, eller rettere; den ene kampen motAjax, som var fenomenal. Men suksessen var mest tuftet på god spillerlogistikk og fremragende enkeltprestasjoner, oppå blant annet Kåres gode humør.

Nå synes jeg å ane at det bygges en grunnmur som er mer solid enn på lenge, selv om det fortsatt er langt frem. Det kan være lurt å minne om det. Ingen ting er artigere enn å være i fremgang.

Det tror jeg RBK-spillerne kommer til å erfare hver eneste uke fremover.