Det er mye som kan sies om den «dialogen» som for tiden er mellom de enkelte i Rosenborg; trener, sportslig leder, noen av de avtakkede spillerne og Pål André Helland - og omverdenen. Det kan sikkert karakteriseres på både den ene og den andre måten, men utgangspunktet er veldig greit:

Åge Hareide ser ikke at han har bruk for spilleren.

Sportslig leder sitter der med en lang og dyr kontrakt.

Spilleren vil beholde lønna si, men spille fotball et sted han får spille fotball.

For å gjøre situasjonen ekstra vond, er spillerens agent hedersmannen og den tidligere høyrebacken Bjørn Tore Kvarme. Så galt kan det gå når tidligere spillere går inn i den bransjen.

Det er lett å forstå trener Hareide, for han sitter der med en dyr ving som egentlig aldri har vært en klassisk RBK-ving; han er ikke rask nok, han er ikke internasjonalt god nok 1-mot-1 offensivt, og han jobber for dårlig hjemover. Han kan være briljant mot Mjøndalen, et åpenbart svakt punkt mot Ajax.

Samtidig er Åge den som burde sett hva Pål André kunne vært brukt til. Lagets fortsatt åpenbare svake punkt er den sentrale midtbaneplassen. Så lenge unggutten fra Sogndal virker å være utilgjengelig, er det ingen i stallen som har de riktige ferdighetene for å fylle den.

Unntatt kanskje Pål André Helland.

Han har et førstetouch og en ro i spillet sitt som spilleren i den rollen må ha. Dermed har han også overblikk. Venstrefoten hans kan brukes til å spille ballen gjennom ledd på ett touch, eller den kan brukes til å slå i bakrom. Det kan sies at han har for dårlig løpskapasitet til å dekke defensive rom, som det også ble sagt om de fleste store i den rollen (Brandhaug, Skammelsrud, Winsnes, Selnæs), men også Pål André er fotballklok, han er flink til å posisjonere seg, og i den rollen handler det mye mer om det enn i kantrollen.

Ingen kan garantere at Pål André Helland er mannen som kan ta opp arven sentralt. Tvilen hefter ved ham som det i utgangspunktet gjorde med alle de andre, unntatt Brandhaug, som skapte rollen. Men alle burde kunne se at Helland kan være mannen.

Han var det i virkeligheten i korte perioder i fjor, da han slapp seg litt ned fra kanten, og serverte løperne fra midtbanen og løperrekka fra en slags indre venstre-posisjon. Det kan også være løsninga; sett ham som indre venstre, sammen med to løpere. Men mer sannsynlig burde han fått prøve seg i den opprinnelige sentrale rollen.

Det er forbløffende at RBK over år ikke har skjønt at laget mangler navet i det offensive hjulet. Forsøket på å sikre seg Mannsverk fra Sogndal var antagelig bekreftelsen på at det nå er forstått, og det vil eventuelt kunne bli en lykkelig løsning både for spiller og klubb. Han har ingen ting lenger i Sogndal å gjøre, men må forsinke egen karriere til fordel for kortsiktig gevinst for klubben.

Rosenborg har dermed én ting å gjøre: Avslutte krangelen med Pål André Helland, og la ham prøve seg der han virkelig trengs.