Gå til sidens hovedinnhold

Reaksjonene skader Arbeiderpartiet mer enn hva Bøhlers utmelding gjør

Artikkelen er over 1 år gammel

Det får være måte på smått patetisk selvmedlidenhet. En politiker Arbeiderpartiet selv ikke ønsket, bytter parti. Big deal.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

De voldsomme reaksjonene fra en rekke Arbeiderparti-folk mot Jan Bøhlers sjokk-overgang til Senterpartiet er forståelige nok rent følelsesmessig. Men de gjør seg særdeles dårlig i full offentlighet, og skader partiet mer enn Bøhler gjør. Uansett hvor skuffet en måtte være over at en mangeårig tillitsvalgt bytter parti, klarer jeg ikke se at Arbeiderpartiet har noe å tjene på å framstå såpass kult-aktig som partiet gjør når det nærmest oppstår lynsjestemning over at en Stortingsrepresentant melder seg ut.

For om du er Bøhler-fan eller ei, så er det jo rart å se hvordan en haug Arbeiderparti-folk hisser seg voldsomt opp over en som melder seg ut av partiet - ord som «sviker» og «forræder» har i dag haglet fra Ap-hold - mens de ikke har noen synlige problemer med folk som melder overgang til Arbeiderpartiet.

Det er nesten så reaksjonene gir oss et innblikk i Arbeiderpartiets partikultur, gitt.

For Arbeiderpartiet er ikke et parti. Arbeiderpartiet er Partiet. Med stor P. Det er utenkelig for de fleste tillitsvalgte i Arbeiderpartiet å skifte beite.

For det første er det fordi de anser Arbeiderpartiet som det eneste naturlige stedet å være organisert. Det er kanskje derfor de tar imot avhoppere fra andre partier med åpne armer, men samtidig er i stand til å framstille det som helt prinsipielt uholdbart å forlate Arbeiderpartiet. Marte Mjøs Persen sikter på stortingsplass for Arbeiderpartiet i Hordaland. Hun er tidligere nestleder i Rød Valgallianse. Er hun en forræder? Trønderne Ingvild Vaggen Malvik og Øystein Djupedal meldte overgang fra SV til Ap. Heller ikke de har fått noe sviker-stempel på seg fra Arbeiderparti-politikerne som nå hisser seg slik opp.

For det andre har nok den kollektivistiske partikulturen i Arbeiderpartiet en skyggeside. Det er både viktig og prisverdig med en kultur der sak og parti står over person. Partiene - og demokratiet vårt - er avhengig av at tilstrekkelig mange tenker slik. Det er en fin ting. Spesielt i tider som dette, der det kan virke som om stadig flere politikere tror det er fordi de er så fortreffelige, og ikke fordi de har en svær bevegelse i ryggen, at de besitter mektige, folkevalgte verv.

Men i Arbeiderpartiet har ledelsen tradisjonelt hatt større kontroll over partikollektivet enn i for eksempel Høyre og Venstre. Det har kostet å melde seg ut av Arbeiderpartiet.

Dermed forteller denne utmeldingen oss også at autoriteten ovenfra, som historisk sett er så viktig i Arbeiderpartiet, nå er svekket. Det koster ikke lenger like mye å bryte rekkene. De tallrike kampene og oppgjørene de siste årene illustrerer jo dette greit helt på egen hånd, men når sittende Stortingsrepresentanter bytter parti midt i en periode, er det en ny skanse som faller for Arbeiderpartiet. For det er ekstremt uvanlig at det skjer.

Bare så det er sagt: Å hoppe fra arbeiderbevegelsen til grunneiernes parti Senterpartiet er, vel, en fresk manøver. Og alle bør være enige om at det å bytte parti, midt i en valgperiode, er svært ulekkert. For da trosser du velgernes vilje. Det roter til de demokratiske prosessene våre. Det kan hende velgerne i Oslo velger Jan Bøhler inn på Stortinget for Senterpartiet neste år, men de gjorde det ikke i 2017. Nå har Oslos Stortingsbenk en sammensetning velgerne aldri har bedt om. Det må være flaut for Senterpartiet, for det kler Senterpartiets «lokalt selvstyre»-budskap særdeles dårlig.

Men uavhengig av det, får det være måte på smått patetisk selvmedlidenhet. En politiker Arbeiderpartiet selv ikke ønsker å nominere, søker Stortingsplass for et annet parti.

I det store bildet: Big deal.

Kommentarer til denne saken