Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringa gambler med sikkerheten til folk i distriktene 

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For kort tid siden tok Trønder- Avisa opp problematikken med at brannvesenet stadig oftere må rykke ut til akutte helseoppdrag de ikke har kompetanse til. Regjeringen svikter distriktene Den lokale beredskapen er blitt for dårlig, det er ikke forsvarlig, verken overfor de ansatte eller de som skal motta hjelp at brann- og redningsvesenet skal rykke ut på helseoppdrag uten å ha tilstrekkelig forutsetninger.

I utkast til nytt partiprogram foreslår De Grønne å utrede dagens organisering av beredskap, for å kartlegge hvilke løsninger som vil gi mest trygghet for folk i hele landet, både befolkning, men også innsatspersonell. Vi foreslår også å vurdere å øke stillingsprosentene hos brann- og redningsvesenet, oppdragsmengden til brann- og redning vil øke i tiden som kommer, da må en sikre stillingsprosenter som gjør det mulig å innhente tilstrekkelig kompetanse for å håndtere et endret risikobilde.

Det er distrikts fiendtlig politikk i praksis når det er opp til den enkelte kommune å finansiere at ambulanse og politi ikke er til stede i distriktet. Det er kritikkverdig at dagens regjering med 8 justisministre og til og med en beredskapsminister ikke har løst dette. At regjeringen gambler med distrikstfolks sikkerhet kan vi ikke godta.

De Grønne vil at det skal være godt å bo i hele Norge. Om du bor i byen eller på bygda, og uansett hvem du er. Vi vil at norske lokalsamfunn skal være levende og mangfoldige, og planlegges for godt naboskap og gode miljøløsninger. Befolkningen i hele Norge skal ha tilgang på gode velferdstjenester som f.eks. helsetjenester. At stadig flere brann- og redningsvesen opplever å bli benyttet som helsepersoneller ikke greit.

Brann- og redningsvesenet er Norges viktigste beredskapsressurs. Vi finner det imidlertid skremmende at de stadig oftere må rykke ut på oppdrag de ikke har forutsetningene for å håndtere. Både overfor befolkningen som forventer å få hjelp når de ser uniformert personell, men også overfor innsatspersonell som blir satt til å håndtere alvorlige hendelser hvor det står mellom liv og død uten å ha tilstrekkelig trening og øving til dette. Derfor er det på høy tid at vi får en beredskapspolitikk som tar distriktene på alvor.

Tommy Reinås, gruppeleder MDG Trøndelag fylkesting
Miriam Einangshaug, lokalpolitiker for MDG i Oslo, fra Frosta

Kommentarer til denne saken