Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen må sikre at kulturlivet kan planlegge sommeren

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Regjeringen og kulturminister Abid Raja (V) lider nå under en akutt berøringsangst når det gjelder festivalsommeren. Et samlet kulturfelt har bedt om svar på hvordan de skal forholde seg til sine planlagte festivaler, konserter og arrangement i sommer. De trenger svar på hvor mange besøkende de kan planlegge for, og de trenger et bedre og mer forutsigbart støtteregime hvis situasjonen forverres.

Svaret fra Raja har vært å ikke gi noe svar, og i stedet avvente koronasituasjonen. Det er skuffende passivt fra både statsråden og regjeringen.

Selvsagt har ikke Raja alle svar på hvor preget samfunnet vil være av korona sommeren 2021. Det har ikke hans kolleger i regjeringen heller. Signalene regjeringen sender ut, er imidlertid oppløftende. Statsminister Erna Solberg har fortalt nordmenn at de kanskje kan feriere utenlands i sommer. Helseminister Bent Høie (H) har sagt at alle voksne i Norge kan bli vaksinert før sommeren. Da må kulturministeren kunne si at Kultur-Norge må planlegge sommeren 2021 omtrent som normalt.

Problemet for både Raja og kulturlivet er selvsagt hvem som tar regningen for et arrangement av «normal» størrelse, som må avlyses på kort varsel. Det er fullt forståelig at festivaler ikke tør «booke» artister for flere hundre tusen kroner, for så å miste inntektene over natta. Som i alle andre sektorer trengs det derfor en trygghet i bunn, og den må regjeringen levere.

Én ting er hva som skjer med festivalsommeren 2021. Langt mer alvorlig er de potensielle konsekvensene på sikt. De fleste kulturarrangement, iallfall i vår del av landet, er i hovedsak drevet av frivillige, og gjerne noen få ildsjeler. To sommere på rad uten aktivitet vil trolig innebære et stort frafall blant dem som ofrer mye for at vi andre skal ha et kulturtilbud. Vi risikerer dermed at deler av kulturlivet er helt borte den dagen koronaen er over.

Nå kan Raja bli tvunget til å gi kulturfeltet bedre betingelser. Den såkalte «firerbanden», Ap, Frp, Sp og SV har nå funnet sammen, og ifølge Aftenposten danner de flertall bak et forslag fra sistnevnte, som presser fram en plan for gjenåpning av kulturlivet. – Det er egentlig ganske ille at dette må komme fra et forslag på Stortinget, men nå ser vi oss nødt til det, sier SVs Freddy André Øvstegård.

Det er vi enige i. Det er overraskende svakt av statsråden å havne i en posisjon hvor han tvinges til handling, og det i en sak som er så åpenbar at selv ytterpunktene SV og Frp klarer å enes.

Kommentarer til denne saken