Gå til sidens hovedinnhold

Renholder i koronakrise

Problemet er at renholderne har så lav lønn, og at mange jobber er i deltid eller på så små stillingsprosenter, at dagpenger ved permittering kan bli umulig å leve på.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg jobber som renholder, på patruljetjeneste i et team. Vi er to personer. Vi har begge fagbrev som renholdsoperatører, og vi jobber på forskjellige plasser i løpet av dagen.

Vi jobber på butikker, på kontorer og andre plasser rundtom i samfunnet vårt. Siden koronaen brøt ut har det blitt nytt fokus på hva som skal gjøres rent, og at vi må være nøye på å følge smittevernreglene. Og å ha gode rutiner på plass, slik at vi kan beskytte oss selv og andre.

Munnbind og hansker har blitt en del av antrekket vårt, slik at vi kan beskytte oss selv og kunden.

Fokuset nå er på allle berøringspunkter, og disse punktene må vaskes mange ganger om dagen. Alle dørhåndtak inn til alle rom skal rengjøres hver gang det er renhold tilstede, alt fra lysbrytere, til gelender, heisknapper, bordflater på kontor og møterom, og knapper på kaffemaskin og kopimaskin.

Det kan være tungt å stå opp og gå på jobb i disse tider. Men det har hjulpet å få kurs og opplæring om håndtering av smitte og det forebyggende arbeidet. Vi fikk også beskjed om at vi skal få vite om det er påvist smitte på de plassene vi skal jobbe på, før vi kommer dit.

Dét er litt slitsomt å tenke på, da man aldri vet. Men det er veldig viktig å komme på jobb nå, og det føles riktig også. At man er med å bidra. Jeg jobber hovedsakelig med å forebygge smitte og å stanse smitte. Vi er med i dugnaden for å kjempe mot koronaviruset!

Dagene for renholdere er preget av bekymring for permittering, arbeidsledighet og viruset. For når regjeringen kommer med strengere tiltak for å kjempe mot smittespredning, er det mange som må ha hjemmekontor, og da kan mange arbeidsplasser gå tapt. Da må noen permitteres. Men problemet er at renholderne har så lav lønn, og at mange jobber er i deltid eller på så små stillingsprosenter, at dagpenger ved permittering kan bli umulig å leve på!

Det er åpenbart mer oppmerksomhet nå om hvor viktig renholdsyrket er for samfunnet, spesielt i denne vanskelige tida med økt smitte. Det viktigste er at renholdsyrket har kommet på lista over samfunnskritiske funksjoner, og at samfunnet har sett nødvendigheten av vårt arbeid og viktigheten av jobben vår. Jeg håper renholdsyrkets status heves opp fra lavtlønnsyrke etter denne pandemien.

Kommentarer til denne saken