Gå til sidens hovedinnhold

Resirkulering og støtte til lokalt næringsliv

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I fylkestinget den 14. oktober så fremmet jeg en interpellasjon, der jeg ønsket at vi skulle vedta at alle brøytestikker langs fylkesveiene skulle leveres til resirkulering i stedet for å kastes når de ikke lenger var egnet for bruk. Jeg fremmet også forslag om at bruken av resirkulert plast i brøytestikker skulle vektes i nye kontrakter Jeg mener at plast i havet og i naturen er et av vår tids store problemer, vi fyller naturen med store mengder microplast.

Derfor må vi ta aktive grep for å begrense produksjonen av ny plast, samt resirkulere mer av den gamle. I Trøndelag har vi en bedrift som driver med resirkulering av plast, de samler inn forskjellige typer plastavfall og produserer granulat av dette. Denne granulitten brukes deretter til å produsere nye produkter.

Dette er dessverre alt for dårlig kjent i Trøndelag, dermed er det alt for få som benytter seg av de mulighetene dette gir.

Er for eksempel innbyggerne i Trøndelag klar over at alle de grønne serveringsbrettene til MC Donalds er laget av resirkulert plast fra Trøndelag?

De produktene som er lettest å gjenvinne er produkter av ren plast, slik som oppdrettsmærer, tau, brøytestikker osv.

Jeg synes at Trøndelag fylkeskommune bør være et foregangsfylke og lede veien i overgangen til resirkulering og sirkulærøkonomi. Det er viktig at vi tar vare på samfunnsutviklerrollen og benytter oss av tilgjengelig grønn teknologi. Skal vi ta vare på miljøet må vi starte med å plukke de lavt hengende fruktene først. Resirkulering av brukte brøytestikker som fylkeskommunen som en stor veieier bruker mye av, koster ca 2500.- per tonn. Dessverre er ikke de fleste entreprenører villige til å ta den kostnaden (uten at det er lagt inn i anbudet) derfor leverer de heller de brukte stikkene til deponi. I Trøndelag er det mye spennende som skjer på plastfronten, det opparbeides en kompetanse som er helt i norgestoppen når det gjelder innsamling og resirkulering av plastsøppel. Men det er viktig at vi som er politikere legger til rette for denne typen innovasjon og næringsutvikling.

En stor innkjøper som fylkeskommunen kan være med og legge store føringer for næringsutvikling i fylket.

Dessverre så ville ikke fylkestinget være med på å vedta mine forslag, de støttet isteden et forslag fra fylkesordføreren om at fylkesrådmannen skulle utarbeide en sak om dette og fremme i hovedutvalg for vei. Når jeg ser hvor mye penger Trøndelag fylkeskommune bruker på utslippsfrie hurtigbåter, elektriske ferjer og andre klimatiltak, så er jeg meget skuffet over at fylkestinget ikke ville være med og vedta mine forslag i denne saken.

Når det er sagt så vil jeg tro at det ordner seg etter hvert, jeg satser på at både fylkesrådmannen og hovedutvalg vei ser verdien av å støtte både miljøet og lokalt næringsliv.

Kommentarer til denne saken