Gå til sidens hovedinnhold

Rød Alarm

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sist onsdag lyste kulturbygg rødt over hele landet. Alarmen går, dette går ikke lengre.

Koronakrisen er en kulturkrise. Streamet kultur gir ikke den samme opplevelsen og fellesskapsfølelsen som en konsert eller forestilling. Streamet kultur gir heller ingen inntekt for utøverne, teknikerne og arrangørene.

Det er tydelig at regjeringen lytter mer til noen næringer enn andre. Det er flere bransjer som ble hardt rammet av pandemien, men tiltakene som ble gjort i sommer, lammer kulturlivet fullstendig. Folk kunne bevege seg mer, og dermed spredte viruset seg. Konsekvensen er at konsertsalene fortsatt ikke kan fylles nok til å gi billettinntekter som monner.

Regjeringen har besluttet å avslutte kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende fra 1. november. Ordningen som ble innført i april har så langt truffet godt og sørget for at teknikere, musikere og artister har overlevd koronakrisen frem til nå. Det er derfor kritisk for bransjen at regjeringen ikke avvikler en ordning som faktisk fungerer.

Mange kulturarbeidere er også forsørgere, og barna deres rammes derfor også av denne krisen.

SV står på kulturens side, og krever at kompensjonsordningene for kultur- og eventbransjen videreføres til koronakrisen er over.

Kommentarer til denne saken