Gå til sidens hovedinnhold

Rør ikke jernbaneparken!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det foregår et råkjør mot parker og friområder i Steinkjer. Konsulentfirmaer leverer utbyggingsplaner i rekordtempo. Fra politisk ledelse presenteres planene som om vi ikke har tid til verken å komme med alternativer, eller ta med befolkningen på råd. Bygg nå, kom igjen, vi kan ikke vente til i morra!

Et knippe sentrale politikere får tid til å sette seg inn i de omfattende saksdokumentene. Men folk flest får presentert svært omfattende utbygging i sitt nærmiljø gjennom avisa. Vakre ord om involvering blir lagt til side til fordel for tempo. Gravemaskinene er i gang før folk får summa seg. Tempo er et klassisk triks fra utbyggere og politisk ledelse for å få igjennom kontroversielle prosjekt. I Steinkjer er det Sp som styrer jekta. I realiteten er det deres politikere som i all hovedsak bestemmer hva som skal skje i denne kommunen.

På Byafossen lytter de til utbygger, går mot lokalbefolkninga og tillater bygging på dyrkajord. I Tranabakkan trosser de lokalbefolkninga, lytter til utbygger og fortetter. På Guldbergaunet hugger de eldgamle trær, fjerner 12 tusen kvadratmeter dyrkajord og et stort friområde. Og det uten å kontakte lokalbefolkninga. Ved kirka i sentrum hugges trær til fordel for en riggplass. Tempo, tempo!

Nå står jernbaneparken for tur. Kloke hoder planla en park knyttet til utbygginga av jernbanen for 120 år sida. Mange stilte seg sikkert spørsmål om hva skal vi med en park midt i det grønne sentrum den gang. For det var trær, kratt og busker over alt. Skogen lå kloss inntil byen og en park syntes sikkert unødvendig. Etter hvert skjønte byens befolkning at en park var noe annet enn en skog. At fremmede, spennende trær med stor avstand, blomster og farger betydde noe mer. Arbeidsfolk i søndagsklær la turen hit. Ungene leika og sprang på irrgrønne plener og gruslagte stier.

Flere generasjoner har etter hvert kjent og følt viktigheten av de grønne fellesområdene i byens sentrum. De er blitt viktigere for folks trivsel og velvære år for år. De siste åra har tusen mennesker fra bygda flytta inn til Steinkjer til leilighet i sentrum. Vekk fra skog, jord, vann og et grønt frodig landskap. For disse er også parkene og friområdene helt avgjørende for livskvaliteten. Avgjørende for å ha en god hverdag.

Nytt Fylkets hus er tenkt lagt inn i den sørlige delen av jernbaneparken. En firkantkloss i mange etasjer. Allerede nå hører vi fra ordfører bagatelliseringen som denne utbygginga vil ha å si for parken. Fire friske, 130 år gamle trær er tenkt fjerna, samt tilhørende plenareal. Disse trærne kan, om vi tar vare på dem, være et svært viktig element i vårt bybilde om nye 130 år. Dessuten, skyggevirkningen fra den nye klossen vil få alvorlige konsekvenser for trær og busker i hele det resterende parkområdet. Og ikke minst for trivselen for folk som skal bruke området. Det lune og lyse vil bli svært begrenset. For beboere i Strandveien vil «Åpen, lys og glad» bli nok en floskel.

Akkurat som ærverdige trønderlåner, flotte eldgamle stabbur på bygda og eksempelvis samfunnshuset i sentrum er en del av vår kulturarv, er jernbaneparken en del av vår felles kulturarv. Den burde vært freda, ikke rasert. Det er underlig langt mellom Sp sin vakre valgkampformulering «Grønnere by..» og deres bulldoser-politikk. Vi er møkka lei av å bli overkjørt! Rør ikke jernbaneparken!

Kommentarer til denne saken