Gå til sidens hovedinnhold

Rovdyrtragedien: Vil Senterpartiet fortsatt skygge unna miljøvernministeren?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gjeninnføringen av rovdyr i norsk natur toppet seg, etter min mening, med opphevelsen av nødvergeretten i Viltloven. Som daværende rovdyrpolitisk talsmann i Høyre fremmet jeg derfor, sammen med mine kollegaer Trond Helleland og Ivar Kristiansen, et privat lovforslag om å innføre nødvergeretten på nytt (Dok 8:115 (97-98). Forslaget ble nedstemt mot stemmene til Høyre, SP, og Frp.

På de 25 årene siden den gang er det gått fra vondt til verre. Rovdyrromantikerne har vunnet frem i de fleste partier og, til tross for utskjelling av samtlige miljøvernministre, i ordelag som er uvanlig i parlamentarisk sammenheng, har en rovdyrvennlig forvaltning vunnet frem, uansett om statsråden er fra AP, SV, Høyre eller Venstre.

Den eldste av alle grunneierrettigheter, nemlig beiteretten er, etter min mening fratatt oss i rovdyrsonen, uten at staten har gjort opp for seg.

Senterpartiet har vært høye og mørke på rovdyr, men det ble ikke krummet et hår på ulvepelsen i åtte rødgrønne år. Rovdyr fikk være en lekegrind for SV.

Vi vet godt at en flerpartiregjering må prioritere, både gi og ta. Hva Senterpartiet prioriterte, bortsett fra å sitte i en AP-styrt regjering, vet jeg ikke. Rovdyr var det åpenbart ikke. Det må kunne fastslås.

Det har senere vært brukt sterke formuleringer av stortingsflertallet, men ord i en komiteinnstilling, som ikke følges opp med makt, gjør lite inntrykk på rovdyrvennene i miljøverndepartementet, eller i forvaltningen. De får drive sin natursafari, på statens reiseregulativ, upåvirket av komitemerknader.

Hvis det kommende stortingsvalget skulle gi rødgrønn valgseier vil Senterpartiet, uansett, spille en nøkkelrolle.

Mitt enkle spørsmål til partiet er om de denne gang vil forlange miljøvernministeren. Enkeltstatsråder har i realiteten full kontroll på sitt departement. Spør Slagsvold Vedum om ostetoll.

Jeg tror mange velgere i bygde-Norge, både med borgerlige og sosialistiske instinkter, gjerne vil vite, før valget, om rovdyr fortsatt skal være en lekegrind for romantikk, eller om Senterpartiet denne gang vil mene alvor. Miljøvernministeren er forskjellen på ord og handling.

Kommentarer til denne saken