Russefeiringa er daglig tema i Trønder-Avisa. Det avsløres forferdelige ting. Etter 13 år med gratis skolegang skal en ødelegge avslutninga med de villeste orgier og umenneskelige oppførsler. Russen har tydeligvis ikke lært det viktigste gjennom skolegangen – folkeskikk og ordentlig adferd.

Og enormt barnslig er rett og slett dette knutetullet. Er det disse som snart skal overta styre og stell i landet? Nei, det må bli slutt på all russefeiringa fram mot 17. mai. Vi greier vel å gå i tog uten russen. Og hvorfor skal en feire noe som ikke er ferdig?

Skolen må være pådriver for å få stoppet dette. Nå gidder ikke ungdommene å møte på skolen en gang. Og så slipper de all form for eksamen i år. En enkel muntlig eksamen kunne vært gjort etter grundig arbeid på skolen, som lenge nå har vært fullt åpen. Ellers har elevene i mange år stilt i bakrus og søvnmangel på avsluttende eksamener. Galskapen burde vært stoppet for lenge siden.

Hvorfor ikke gjøre som i Sverige og Danmark – ta feiringa etter at vitnemålene er delt ut – da ser en også om det er noe å feire.

Og til slutt: Altfor mange barn og unge sliter i dagliglivet sitt. Jeg har i mange år foreslått å innføre et nytt fag – livet – i grunnskole og videregående. Det beste som kan skje i skolen, er å bli god på å leve livet sitt – og å bli god på å leve det sammen med andre. Det finnes ikke noe viktigere i skolen.

livet må på plass!