Gå til sidens hovedinnhold

Sakte død på opiater. En skjebne verdig vårt helsevesen?

La meg beholde litt verdighet, skriver Tord Bjorøy i dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Norge har vi en sterk prioritering av opium lignende smertestillende som feks tramadol eller morphin. Skader du deg, eller har vondt på noe vis er det mest sannsynlig et opium- lignende middel du får. Forskjellen på dette og det som selges i sprøyter og poser rundt om det ganske land, er at staten får moms på det du kjøper i apotek, men ikke av det du kjøper på gata. De kan til og med være laget på samme fabrikk. Den viktigste forskjellen er kontrollert dosering i regi av lege.

Les om Tords historie og svaret fra Helfo på Nidaros.no

Alle som har sett eller lest litt Agatha Christie vet at forskjellen på gift og medisin, er dosering.

Over dammen, i Amerika-land, der mange av medisinene kommer fra, er selgerne i søksmål etter søksmål for ødelagte liv og tap for storsamfunnet.

For behandlingen er langt fra konsekvensfri. Søvnforstyrrelser, kvalme, oppkast, forstoppelse, svetting, avhengighet, forvirring, sløvhet og svekket kritisk sans er vanlige effekter fra opium lignende stoffer.

Måten opiater skader sinnet, er ikke ulikt hvordan Alzheimers eller demens endrer personene som får det.

Føler du selv at beskrivelsen over passer etter påbegynt medisinbehandling, vær så snill og snakk med lege.

Dessverre er det stor sannsynlighet at noen nær deg har blitt opiatavhengig. Det kan være din far, mor, et barn, ektefelle eller tante. Langvarig opiatbruk er alvorlig, og konsekvensene blir bare større. Jeg snakker av erfaring.

Så spørsmålene: Hvorfor er det slik at man lett får opiumsbasert medisin ved den minste smerte, mens alternativet, cannabisbasert medisin følger andre regler? Hva er bedre med opium over cannabis? Er man mindre verdt hvis man bruker det ene over det andre? Hvis ikke; hvorfor får den ene brukeren ha førerkort, men den andre ikke? Begge medisinene har rød trekant, men cannabisbrukere mister retten på førerkort - uavhengig av dosering eller bruk. Hvorfor må den ene betale tusenvis i måneden, mens den andre får medisinen betalt av staten?

Begge er narkotiske stoffer, men brukeren av cannabisbaserte medisiner har færre rettigheter enn brukeren av opiumbaserte.

Er det forenelig med hvordan vårt helsevesen skal fungere?

Selv gikk jeg i nesten 10 år på opiater, og betalte dyrt for det. Ikke i kroner, riktignok, for slike medisiner var gratis. En fjerdedel over den anbefalte daglige maksdosen med opiater kunne jeg ta. Det var helt 100 prosent greit for alle, unntatt meg og de jeg står nær. Jeg utviklet etter hvert alvorlig søvnapne, men 49 pustestopp i timen.

Samtidig råtnet mitt sinn og kropp. Jeg var et skall av meg selv.

Etter at jeg klarte å slutte med opiater, gjennom cannabisbasert medisinering, har jeg kommet tilbake til verden. Ifølge min samboer og familie er forskjellen på å bo med en zombie eller å bo med meg. Mine søsken har ikke lenger en halvdød skrott plassert i sofahjørnet til jul, som sitter og stirrer i veggen. Nå har de tilbake den broren som ler av gamle fortellinger og deltar i feiringen. Jeg jobber igjen, og ble nylig friskmeldt fra søvnapne. Det er som å klø et bein som har vært under en gips i årevis. Det er en ubeskrivelig lykke i å kjenne seg verdifull og produktiv.

Fortjener jeg å miste mine rettigheter ved å velge cannabis over opium, når jeg får begge på samme apotek? Fortjener min familie dette? Skal jeg måtte velge mer sykdom, kun fordi jeg ikke har råd til alternativet? Smertene er et faktum til jeg dør. Jeg blir ikke frisk. La meg ha noen øyeblikk med familie jeg kan huske etterpå.

Det er klart hva sittende regjering har tenkt å gjøre med situasjonen. Ingenting.

Så, nå spør jeg dere i Trøndelag som har, eller ønsker en plass på Stortinget. Hva er din holdning?

Støtter du opiumbasert (opiater) medisinering for langtidssyke?

Eller, vil du jobbe for en lovendring, slik at cannabisbasert medisin kan gis av lege på blå resept, uten at det skal overprøves og stoppes av Helfo.

La meg beholde litt verdighet. Jeg ber.

Kommentarer til denne saken