Gå til sidens hovedinnhold

Sammen for å forebygge selvmord

I anledning verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september, arrangerer LEVE Sør-Trøndelag (Landsforeningen for etterlatte etter selvmord) fagkveld med foredrag og paneldebatt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Temaet for verdensdagen er «Sammen for å forebygge selvmord».

Selvmordstematikken diskuteres med (u)jevne mellomrom, og når tematikken aktualiseres ved at kjente personer tar sitt eget liv, blir den også viet mye spalteplass. Da kan vi lese debattinnlegg som maner til åpenhet, samtidig som det diskuteres hvordan vi skal snakke åpent om selvmord. Det etterlyses debatt om det forebyggende arbeidet og at temaet må settes på dagsorden.

Det fortelles historier om mennesker som opplever at helsevesenet ikke tilbyr god nok hjelp, eller ikke hjelp i det hele tatt. Noen diskuterer selvmord ut fra en forståelse om at selvmord handler om psykisk sykdom, mens andre ønsker et annet og bredere perspektiv. Og etterlatte står frem og synliggjør hvordan selvmord rammer de som sitter igjen.

Selvmordstematikken er stadig like aktuell! Så når LEVE Sør-Trøndelag arrangerer fagkveld med et debattpanel bestående av fagfolk og politikere fra venstre- og høyrefløyen, gir det oss en mulighet til å sette ord på noen av utfordringene rundt selvmordstematikken og sammen reflektere og tenke høyt om veien videre. Et slikt arrangement skaper en arena for en bred og nyansert debatt, og er også et symbol på budskapet om at selvmordsforebygging er noe vi må gjøre sammen.

Fordi selvmord er et sammensatt samfunnsproblem som angår oss alle, er det nødvendig med mange ulike stemmer i debatten – politikere og fagfolk, mennesker med egne erfaringer, etterlatte, lærere, helsepersonell, barnehageansatte, frivillige, media, og folk flest.

Vi ønsker en paneldebatt med kommentarer og innspill, og du er herved invitert til å delta!


Om du har behov for noen å snakke med, kan du ringe Mental helses krisetelefon - telefon 116 123 eller Kirkens SOS - telefon 815 33 300 -red.


Kommentarer til denne saken