Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det var generelt en herlig helg, men på Høyres landsmøte skjedde det likevel noe skuffende: Nikolai Astrup og Mathilde Tybring-Gjedde hadde fremmet en resolusjon om begrensninger på mobilbruk i skolen og teknologigigantenes tilgang på norske barn og unge. Forslagene ble støttet av resolusjonskomiteen ved Peter C. Frølich, men avvist av landsmøtet.
Hele stemningen og alle argumentene viser hvor ufattelig langt bak partiet er om diskusjoner som skjer både i og om tek-bransjen. Sunn skepsis har forduftet, i alle fall hvis man snakker om store, internasjonale tek-giganter. Det hele kunne reduseres til en «se på meg» og «teknologioptimisme er bra». Det sistnevnte: Er vi virkelig der fortsatt?
Jeg er enig i at foreldreansvar er viktig. Men det var en gang konservative, eller liberalkonservative om du vil, ønsket å ta diskusjoner om samfunnspåvirkning og -utvikling. Sånn er det kanskje ikke lenger. Slike diskusjoner blir latterliggjort på Høyres landsmøte. Det eneste positive er at noen faktisk ville ta diskusjonen. Honnør til dem for det.
Å leve i den villfarelse at sosiale medier bare er en ny kommunikasjonskanal, er helt oppsiktsvekkende naivt. Algoritmene har kun ett formål: Å holde deg der så lenge som mulig. Det er ikke plattformen som er produktet, det er alle oss brukerne.
TikTok har den desidert mest avanserte algoritmen. Den appen er en historie for seg selv. Under den kalde krigen ville det aldri vært akseptert at Sovjet eide vår største TV-kanal, eller USAs største TV-kanal. Om dét ruller debatten i USA nå. I Norge har vi en justisminister som ikke skjønner at man ikke kan ha appen på tjenestetelefonen. Gratulerer med dagen.
Forslagene som ble foreslått på Høyres landsmøte var ganske moderate. Det var nasjonalt forbud mot bruk av mobiltelefon på grunnskolen, med mindre man ville bruke den til undervisningsformål. Deretter var det 16-års aldersgrense med BankID-innlogging på sosiale medier.
Hæ? Var dette virkelig alt? Ja. Det som for få år siden var ganske gjengse meninger blir nå fremstilt som autoritært. Det er nesten til å le av.
Eller, det oppleves som autoritært i noen miljøer. Politiske partier, for eksempel, som tror det de diskuterer ved skrivebordet alltid og uansett er overførbart til virkeligheten. På foreldremøter i skolen er det ingen som mener det er autoritært. Tvert imot, der ber de om mobilforbud. Og la meg si: Det skal veldig gode grunner til for at jeg skulle sendt min sønn på en grunnskole som ikke har mobilforbud. Foreldreansvar, der altså.
Men dette er i ferd med å bli et nytt klasseskille. Det har innvirkning på læring og konsentrasjonsevne, uansett hvor mye liksom-ideologer roper «frihet» fra en blå talerstol. Noen foreldre har ressurser til å stå imot, andre ikke.
Samtlige norske politiske partier er tydeligvis helt komfortable med at 13-åringer er produktet til teknologigiganter, enten de er amerikanske eller kinesiske. Forskningen viser at unge jenter i USA har fått dårligere psykisk helse etter inntoget av sosiale medier. Og at det har konsekvenser for hjernens utvikling.
Men frihet, var innvendingen fra en av landsmøtets stortingsrepresentanter. 14-åringens frihet til å få sin aktivitet – og mye mer enn det! – kartlagt og dokumentert, å legge ut ting man kanskje kan angre på resten av livet fordi man ikke tenkte seg om akkurat da, muligheten til å gå viralt på et blunk og miste kontrollen – ja, den friheten er selvsagt absolutt når man er barn i et moderne liberalt demokrati.
Noen lokalpolitikere tok ordet og sa at de ville styre dette i sine kommuner. Spørsmålet melder seg: Hva i all verden har dette med lokalpolitikk å gjøre? Så et spørsmål til: Hvis du vil styre dette selv i egen kommune, hvorfor gjør du det ikke?
Landsmøtets flertall må gjerne klappe seg selv på skulderen og tro de har hindret noe som hører fortiden til. I fremtiden vil man se på dagens naivitet som det virkelig merkverdige. Det er Astrup, Frølich og Tybring-Gjedde som har vært fremtidsrettet. EU og USA har antageligvis innført aldersgrense før de norske liberalkonservative frihetsikonene har våknet.
Dette innlegget er bearbeidet fra en tekst som opprinnelig – og passende nok – er publisert på Facebook -red