Gå til sidens hovedinnhold

Selv når Trøndelag Ap gjør alt de kan for å holde seg til sak, kommer de ikke utenom organisasjonsproblemene som rir fylkespartiet som en mare

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

«Partiet er de intime fienders kampfellesskap», sa den tyske matematikeren Helmar Nahr. De som bivånet fylkesårsmøtet i Trøndelag Ap i helgen, vil nok se mye sannhet i det.

Partileder Jonas Gahr Støre forsøkte i sin tale til fylkesårsmøtet å bilegge konflikten mellom industri- og miljøinteressene. Han oppfordret til å se muligheter for verdiskaping i landet og fremgang for partiet. Det er lettere sagt enn gjort. Dette griper rett inn i hva Arbeiderpartiet er. Arbeiderpartiet er mer en sammenslutning av interesser enn en samling av idealer, og denne interessekonflikten er helt reell.

AUF-utsendinger forsøkte å ta omkamp om oljeboring i iskantsonen i Barentshavet, og tegne den inn lengre sør. Det betyr i praksis å flytte nordgrensen for oljevirksomheten sørover. Støre oppfordret dem innstendig til ikke å rokke ved kompromisset som Arbeiderpartiet inngikk med regjeringen i fjor. Arbeiderpartiet er ikke for oljeboring i iskantsonen, understreket partilederen. Støre må gis rett i det, all den tid det er politisk bestemt hvor iskantsonen er.

Selv når Trøndelag Ap gjør alt de kan for å holde seg til sak, kommer de ikke utenom organisasjonsproblemene som rir fylkespartiet som en mare. Medlemsjukset i AUF ble forbigått i megetsigende stillhet i alle de fire timene møtet varte. AUF-saken griper inn i den allmenne politiske debatten når sentrale Ap-politikere stiller spørsmålet om oljepolitikken i Trøndelag Ap har blitt avgjort på rettferdig vis. De som uttalte seg i Trønder-Avisa, tror at Arbeiderpartiet kan ha mistet kjernevelgere i leverandørindustrien som følge av AUFs innflytelse.

Forholdet mellom industri- og miljøvelgere har vært preget av dyp gjensidig mistro. Kanskje fordi de i så liten grad føler på hverandres virkelighet. De som er mest bekymret for klimaforandringer og ubotelige skader på naturverdiene, trenger sjelden å kjenne på den trykkede stemningen rundt middagsbordet når ordrebøkene tømmes og verftet styrer mot permitteringer.

Arbeiderpartiet vil ikke være i stand til å bygge felles slagkraft over sine indre motsetninger uten å bygge tillit til at partiprosessene går rett for seg. Trolig ville det ha virket forløsende for partiet å rydde opp i AUF-saken, først som sist.

Kommentarer til denne saken