Gå til sidens hovedinnhold

Senterpartiet har glemt sine egne år i Kommunaldepartementet

Sp må tørre å ta debatten.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne kronikken sto først på trykk i VG. -red.

Senterpartiet vokser seg store frem mot høstens valgkamp. Veksten kommer etter å ha kritisert regjeringen for distriktspolitikken som føres. De påstår at de kommer til å gjøre det meste annerledes enn regjeringen. Men er de virkelig så historieløse?

Senterpartiet har tatt på seg rollen som politisk superhelt, som skal rydde opp i regjeringens angivelige rasering av distriktene. For et parti som liker å se bakover i tiden er de bemerkelsesverdig lite bevisste hva de selv gjorde (og ikke gjorde) da de satt i regjering. I åtte år hadde de anledning til å snu alle trender som de i dag kritiserer regjeringen for å ønske velkommen.

For var det virkelig slik at Sps kommunalministre utførte mirakler for landet vårt med slik treffsikkerhet og suksess, at merittene stiller enhver blågrønn kommunalminister i forlegenhet, uansett hva vedkommende måtte foreta seg? Sannheten er at heller ikke de klarte å gjøre noe med fraflytting. Også de iverksatte hva de selv omtaler som sentralisering. Grendeskoler, sykehustilbud, gårdsbruk og videregående skoler ble lagt ned på deres vakt. Faktisk er det slik at Sp i regjering troner på toppen av flere nedleggingsstatistikker sammenlignet med borgerlige resultater.

Fra 2005 til 2007 ble vi kjent med kommunalminister Åslaug Haga, Magnhild Meltveit Kleppa fra 2007 til 2009 og Liv Signe Navarsete fra 2009 til 2013. Haga og Navarsete var sågar partiledere da de satt på disse postene. Kommunalministerposten ble altså svært høyt prioritert.

Åslaug Haga lovet å flytte ut 6 000 arbeidsplasser. På senterungdommen landsmøte i 2006 meddelte hun at «det jeg kan garantere, er at det vil være første gang i historien at det blir foretatt en betydelig overføring av oppgaver ut fra stat til kommunene». I dag kjenner vi fasiten. Det ble til slutt den borgerlige regjeringen som gjennomførte reformen, med Senterpartiet som høylytt demonstrant på sidelinjen. Vi skjønner tegningen.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa gjøv løs på den «ødeleggende» sentraliseringen, urbaniseringen og utflyttingen, en trend vi allerede har sett i flere tiår. En rapport hun bestilte konkluderte imidlertid med at sentralisering ikke har noen betydelige kostnader for samfunnet. Nok et blindspor for Senterpartiets kommunalminister.

Var det da Sp-lederen Liv Signe Naversete som i fire år reiste rundt som ukronet distriktsdronning med gavepakker til alle landets kommuner? Er det denne tida Senterpartiet så lengselsfullt tenker tilbake på. Svaret er nok «nei». Tvert imot viser en video med nesten 200.000 visninger på Youtube at også Navarsete møtte utfordringer i distrikts-Norge. Mange har kanskje også glemt at hun styrket sitt statssekretærkorps med å hente inn en mann fra First House. Noe Trygve Slagsvold Vedum i dag lager sirkus rundt om den blågrønne regjeringen gjør det samme. Sps selvbevissthet er uransakelig.

Jeg oppfordrer Senterpartiet til å ikke lenger gjemme seg bak begrep som «sentralisering», «elite» og «distriktsfiendtlig» og heller ta debatten. De kan ikke late som om det rødgrønne regjeringsprosjektet aldri har eksistert. Ikke late som om Sps tre kommunalministere utførte mirakler. Ikke late som om man ikke trenger å ta ansvar for tidligere meritter eller mangel på sådan.

For Sp bør minnes om at også de hadde styringa. Også de lot seg frustrere av at kommuneøkonomien aldri kan bli god nok. For en eller annen dag vil de igjen stå med makta. Og da vil det smerte dypt å ikke ha møtt politiske motstandere eller velgere med større aktsomhet.

Velgerne fortjener å vite hva Sp vil gjøre annerledes om de kom til makta igjen. Venstre ønsker frihet til distriktene til å finne sine ideelle løsninger, utflytting av arbeidsplasser og tilrettelegging for gode og riktige kompetansemiljø.

Men hva er det Senterpartiet vil, som skiller seg så radikalt fra regjeringens politikk? Våg å ta debatten! Det fortjener både distriktene men ikke minst velgerne.

Så er det verdt å merke seg Liv Signe Naversetes oppsummering av sine kommunaløkonomiske prioriteringer som kommunalminister: «Det kunne alltids vært mer. Vi kommer aldri dit hvor alle behov er mettet».

Kommentarer til denne saken