Gå til sidens hovedinnhold

Si unnskyld, Erna!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forhandlinger på bakrommet, i strid med helsefaglige råd, har bidratt til økt smitte i Norge. Erna Solberg skylder folk en unnskyldning.

Denne høsten har mange i Norge ofret mye for å bekjempe den økende koronasmitten. Der smittetallene i sommer var lave, har vi i høst hatt en oppblomstring, noe Folkehelseinstituttet mener delvis skyldes åpning mot utlandet og importsmitte. Det har fått store konsekvenser for mange, og inn mot julefeiringen er usikkerheten stor for både familier og næringsliv.

I går kom det frem at regjeringen lot Norsk Industri diktere reglene for hvorvidt utenlandske arbeidstakere skulle i karantene eller ei når de i sommer kom til Norge for å jobbe – og at dette skjedde i strid med faglige råd. Både Erna Solberg og Bent Høie har mange ganger det siste året vært raske med å vise til helsefaglige råd når de møter innvendinger eller kritikk mot beslutninger de har tatt. Men denne gangen viste deg seg at SMS-forhandlinger med krav fra et NHO-forbund veide tyngre.

Konsekvensen har vi alle kjent på kroppen gjennom høsten. Smitten har økt jevnt og trutt siden tidlig i august, og i oktober og november kom vi på et nivå som førte til ytterligere innstramminger og nedstenging. Økningen i smitte knyttes av helsemyndighetene til importsmitte – og det var vel heller ikke overraskende. Før sommeren advarte til og med Erna Solberg selv om at smitte importert fra utlandet var den største risikoen vi sto ovenfor. Likevel lempet de altså på reglene for innreise og karantene, basert på noen SMS-er mellom Bent Høies høyre hånd og lobbyister i Norsk Industri.

I sommer så vi en svært uryddig prosess rundt åpningen for at Hurtigruta og cruisetrafikken for øvrig fikk unntak for karanteneregler, med smitteutbruddet det førte med seg. Og prosessen ser ut til å være like uryddig denne gangen. Det kan ikke være sånn at forhandlinger på bakrommet, helt på siden av helsefaglige råd, er det styrende for hvordan landet håndterer en pandemi.

For konsekvensene blir enorme. For familier som er urolige for at de ikke kan få feiret jul sammen. Eldre som frykter å sitte alene på julaften i frykt for å pådra seg korona. For noen av dem som har stått i frontlinjen i hele denne pandemien, helsearbeidere, lærere og barnehageansatte, som har lagt ned en enorm innsats i å gi barn og eldre en så normal hverdag som mulig, innenfor smittevernets rammer. Og ikke minst for de hundre- og tusenvis av bedrifter og arbeidsfolk som ser at økt smitte fører til låste dører, permitteringer, oppsigelser og konkurser. Det må føles uendelig urettferdig.

Det er ikke til meg, til Arbeiderpartiet eller til Stortinget Erna Solberg bør komme med en beklagelse. Hun bør derimot si unnskyld til alle dem rundt omkring i Norge som har fått en enda tøffere høst enn de hadde trengt å få. Og kanskje også med en lovnad om at hun fremover setter vanlige folks interesser foran sterke og innflytelsesrike røster, med direktelinje inn til regjeringen, statssekretærer og statsråder.

Dette handler om folks liv. Det må en statsminister ta på alvor.

Kommentarer til denne saken