Gå til sidens hovedinnhold

Skal Ap splitte opp arbeiderbevegelsen?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Man kunne denne uka lese at Tore O Sandvik tar til orde for en ren mindretallsregjering med Senterpartiet, om man ikke har flertall med SV på rødgrønn side. Det kan bli et historisk feiltrinn, i en tid hvor sosialdemokratiet trenger ny styrke og vekst. Det kan være med å forsterke en nedadgående kurve om man ikke omfavner et samarbeid med de partier som man går i 1. maitog med. Er Arbeiderpartiet nå på vei til å søke samarbeid med sentrum og høyresiden i norsk politikk? Hva vil det innebære for det sosialdemokratiske prosjektet?

Jeg må innrømme at jeg ble overrasket da vår fylkesordfører Tore O Sandvik i Klassekampen fredag 15 januar peker på en ren mindretallsregjering med Sp. Jeg vil anta at sentrumspartiet Sp jubler, og at det vil gi enda mer vind i seilene til team Vedum. Det er ganske historisk at nøkkelpersoner i Ap nå faktisk over tid, og nå enda mer tydelig, ønsker å ta avstand fra de partiene de går i 1 mai tog med.

Ja, det er veldig spesielt at de partiene som deler grunnlaget for 1. mai ikke skal kunne utgjøre en samlet politisk kraft i norsk politikk. Dagen er en internasjonal markeringsdag?/ demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen, en dag hvor fellesskapet blir hedret, og hvor viktige verdier for arbeidsfolk og solidaritet blir markert. Dagen har et felles opphav og hedrer felles verdier.

Når en sentral politiker som Tore O Sandvik nå velger å satse på Sp, fremfor å forene de rødgrønne partiene, så mener jeg at dette ganske enkelt er trist. Det må være enda tristere for Rødt og SV, enn det er for oss i MDG. Vi i MDG er til syvende å sist blokkuavhengige, men vi hadde drømt om samtaler med Ap og SV om et rødgrønt styre i landet, som kunne minsket forskjellene mellom rik og fattig, og som virkelig kunne ledet Norge inn en grønn omstilling som kan nå Parisavtalens målsettinger.

Jeg hadde sett for meg et rødgrønt flertall, som kunne bygge videre på den norske modellen, og som kunne reparert de skader en Høyre- ledet regjering har gjort med store skatteletter til de rikeste i landet, og med salg av norske ressurser ut av landet. Men når Ap ønsker en ren Ap/ Sp-regjering så vil en mindretallsregjering garantert hente støtte fra høyresiden i norsk politikk. De ønsker ikke engang å ta i Rødt og MDG, og nå muligens en berøringsangst overfor SV. Gjett om Sp spretter champisen nå! Men vil Sp feire den internasjonale dagen for arbeiderbevegelsen? Tja - det kan jo faktisk hende med Bøhler på laget...

Det er trist at Ap ikke engang ønsker å gå i regjering med partiene på venstresiden i norsk politikk, eller å samarbeide med MDG for sikre den ambisiøse klimapolitikken verden trenger. Det må bli lett å velge rett og vanskelig å forurense, vi må fase ut olja og beskytte naturen. Vi får håpe på at Tore O Sandvik ikke får flertall for sitt syn om å ensidig forlove seg med Senterpartiet. En rødgrønn regjering med R, SV, MDG, AP og SP ville gitt en radikal klima og miljøpolitikk som Norge og verden trenger etter mitt syn.

Kommentarer til denne saken