Gå til sidens hovedinnhold

Skal ikke offentlig ansatte ha streikerett?

Når regjeringa nå har innført tvungen lønnsnemnd på verdens tynneste grunnlag, ja kanskje til og med på uriktig grunnlag, så står vi i en svært alvorlig situasjon. Som offentlig ansatte er vi i praksis blitt fratatt streikeretten.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tillitsvalgt ved Frevar-anlegget, som er bakgrunnen for at tvungen lønnsnemnd ble innført, Andre Kazinci, sier at bl.a. hovedverneombudet ikke var tatt ut i streik og skulle bl.a. fungere som brannvakt. I tillegg har anlegget ved vedlikeholdsstopp opplevd å stå stille i opp til 14 dager uten at det har vært et problem.

Å innskrenke streikeretten på denne måten er ikke i tråd med ILO- konvensjonen. Og det er et brutalt angrep på våre demokratiske rettigheter, som arbeidstakere i offentlig sektor.

Jeg oppfordrer Stortinget på det sterkeste å gå regjeringa etter i sømmene, og eventuelt også stemme i mot. Ja, jeg vil gå så langt som å oppfordre Stortinget til ikke å vedta loven om tvungen lønnsnemnd. Tvungen lønnsnemnd iverksettes med særlover etter forslag fra regjeringa til Stortinget.

KS er en medlemsorganisasjon eid av kommune- og fylkestingsstyrer. Til høsten kommer KS til å gi ut et debatthefte der dere folkevalgte oppfordres til å komme med innspill til neste års hovedoppgjør. Så til alle dere folkevalgte der ut som ønsker at vi i offentlig sektor skal få en anstendig lønn: Bruk denne sjansen til å gi KS klar beskjed om hva mandatet deres er.

Og til alle dere velgere der ute som ønsker at vi offentlig ansatte skal få en anstendig lønn: Stem på et parti som tydelig sier fra at de ønsker at kommuner og fylkeskommuner skal få romsligere budsjetter.

Vi aksepterer ikke dette angrepet på vår demokratiske rett til å streike!

Kommentarer til denne saken