Gå til sidens hovedinnhold

Skal vi virkelig tilbake til barnehagemangel, slik det var før vi fikk barnehageforliket?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Steinkjer så ser vi nå resultatet av systematisk sulteforing av barnehager, kommunen har prioritert å drive barnehage selv i de mest folkerike områdene.

På den måten så har de kuttet kostnadene i sine egne barnehager, i tillegg så har de ansatt lærlingene direkte under sentraladministrasjonen. Så har de brukt disse lærlingene som vikarer.

Dette fører til at Steinkjer har en lav selvkostpris per barn i barnehage, noe som igjen fører til at de private barnehagene får lave tilskudd.

Etter at FrP og Sv fikk gjennomslag i stortinget for et barnehageforlik i 2003 så ble det bygd 23000 nye barnehageplasser de første 3 årene.

Modellen var klar, kommunene skulle få tilskudd til barnehager over rammetilskuddet, så skulle de private barnehagene få det samme i tilskudd som det kommunen har i selvkost.

Det man ikke tok høyde for i barnehageforliket, var at enkelte kommuner utnyttet dette systemet for å smøre sitt eget driftsbudsjett, slik man ser i Senterpartistyrte Steinkjer.

Jeg har lenge ment at man må kutte ut kommunen som mellomledd i finansiering av barnehager. Vi kan la kommunene tildele løyver til å drive barnehager, slik at man får tilpasset tilbudet til lokale behov.

Men så bør man bruke nasjonal sats, og betale ut tilskuddet direkte fra staten til barnehagene.

På den måten er man sikret like gode barnehagetilbud i hele landet, da er det ikke lenger kommuneøkonomien som avgjør.

FrP har alltid vært på barna og barnehagene sin side, det skal vi fortsette med også i fremtiden.

Jeg hyller alle som driver barnehager og passer på at våre barn har en god fremtid. Stå på og fortsett den gode jobben dere gjør, så håper jeg bare at vi i FrP vinner frem, slik at alle barnehager er sikret gode forhold i fremtiden.

I Steinkjer tapte vi dessverre et slag, men krigen er ikke over.

Kommentarer til denne saken