Gå til sidens hovedinnhold

Skolenes landsforbund: Kortere åpningstider - et tilbakeslag for likestillingen

Artikkelen er over 1 år gammel

Når enkelte aktører nå foreslår å redusere åpningstidene i barnehagen, frykter vi at mange kvinner må ta et valg mellom karriere og et liv som småbarnsforeldre.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I over hundre år har fagbevegelsen kjempet for at kvinner og menn skal ha de samme mulighetene på arbeidsmarkedet. En viktig bit i det å være et selvstendig menneske som kan ta egne valg, er å ha jobb hvor du kan forsørge deg selv.

Da den rødgrønne regjering i 2005 fikk gjennomført full barnehagedekning, var det et steg i riktig retning for at flere kvinner med god samvittighet skulle kunne delta hundre prosent i arbeidslivet, og kombinere dette med å være småbarnsforeldre.

Når enkelte aktører nå foreslår å redusere åpningstidene i barnehagen, frykter vi dette vil sende mange kvinner tilbake i deltidsstillinger, og at de må ta et valg mellom karriere og et liv som småbarnsforeldre.

Vi i Skolenes landsforbund ønsker gjerne en debatt om arbeidstid, og hva som skal vektlegges som viktig i samfunnet, velkommen. På den andre siden må vi ta innover oss hva som er realiteten i dagens samfunn. For oss er det viktig at både staten og kommunene legger til rette for at kvinner og menn skal kunne være delaktige i arbeidslivet, selv om de har barn.

Flere av våre medlemmer arbeider i barnehagen, og vi er stolte over den innsatsen både fagarbeidere, assistenter og pedagoger gjør, kvinner som menn. Det å kunne gi gode tilbud til barna våre krever at regjeringen bevilger nok penger til kommunene, og at våre folkevalgte lokalt ønsker å prioritere barnehagen. Å redusere barnehagens åpningstider er ikke et tiltak for å styrke tilbudet. Det er et tiltak for å spare penger på det kommunale barnehagebudsjettet, godt pakket inn i unyanserte begrunnelser om barnas beste.

Vi er sterkt kritiske til dette forslaget. Reduserte åpningstider i barnehagen vil være et tilbakeslag for likestillingen.

Kommentarer til denne saken