Gå til sidens hovedinnhold

Skrikende behov for dyrevelferdsplan

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste dagene har vi kunnet lese om alvorlige brudd på dyrevelferd, dette er for meg et bevis på at en dyrevelferdsplan bør på plass raskt – og i alle kommuner. Det som beskrives er grov kriminalitet, som det er politiet sitt ansvar å følge opp. Det har jeg full tillit til at de gjør.

Samtidig vet vi at mange, mange husdyr lever under ekstremt dårlige forhold. Dette er til syvende og sist ikke en god situasjon verken for dyrene eller for menneskene det gjelder. Det må være best om vi får jobbet forebyggende. Det beste er om vi i så stor grad som mulig kan unngå at slike situasjoner oppstår. Unngå at dyr må leve smertefulle liv, og at dyreeier havner på feil side av loven.

Det politikken kan – og bør – bidra med er fokus, holdningsendring, og tydelige forventninger, rammer og regler til dyreeiere. Vi kan bidra til å gi mange husdyr et langt bedre liv, og til tydelige og trygge rammer for dyreeieren.

I løpet av det siste året har det kommet frem i media at det finnes flere «kattefarmer» med opp til hundre hjemløse katter på hver plass. Et kattehold som har kommet helt ut av kontroll, og trenger å bli ryddet opp i.

Dette var bakgrunnen for at jeg tidlig i år gjentatte ganger tok opp tema dyrevelferdsplan for husdyr. Først som spørsmål i kommunestyret, og deretter som forslag i Formannskapet. Jeg lyktes ikke med å få med flertall på forslaget om at Verdal kommune skal få en dyrevelferdsplan i løpet av 2020, men jeg lyktes med å få forslaget oversendt administrasjonen forutredning. Dette håper jeg vi ser resultatet av snarlig.

Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at jeg har tatt opp et tema som har truffet flere, og det er mange som ønsker strengere regler rundt dyrehold. Både i egen kommune og fra nabokommuner.

Så håper jeg det blir mulig å få med kommunestyrets flertall for dyrevelferdsplan nå. Etter alle disse hjerteskjærende medieoppslagene, bør det ikke lenger være tvil om at behovet for en dyrevelferdsplan er stort. Dette er ikke tiden for å se etter begrensninger, men for å se etter muligheter. Det er ikke tiden for å peke på skyldige, men for å ta eierskap til problematikken. Det er ikke tiden for passivitet, men for handling.

Verdal bør gripe muligheten til å bli en foregangskommune på dyrevelferd!

Trine Reitan, Verdal Arbeiderparti

Kommentarer til denne saken