Gå til sidens hovedinnhold

Skrøner fra Høyre – runde 2

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ikke før har Sp måttet tilbakevise Elin Agdesteins romslige forhold til fakta angående kommuneopplegget til Senterpartiet, så publiseres det på Trønderdebatt et leserinnlegg fra Høyre-representantene Sveinung Stensland og Mari Holm Lønseth der de forteller skrøner om vårt helsebudsjett.

Innfallsvinkelen er en nøyaktig parallell til Agdesteins. Hele leserinnlegget henger på denne ene setningen: «Hvis Senterpartiet skulle bestemt, ville det altså være en halv milliard mindre til helse i 2021».

Det ville vært ille, hvis det var sant. Men det er det selvfølgelig ikke.

For alle som vil, kan lese Senterpartiets alternative budsjett for 2021 og der går det klart og tydelig fram at Høyres påstander ikke stemmer. Men hvor tar Høyre så den halve milliarden i kutt fra?

Les også

Pasientens helsetjeneste trenger satsing – ikke kutt fra Senterpartiet


Vel, forklaringen er denne: Senterpartiet kutter 1,5 mrd. kroner til statlig finansiert eldreomsorg. Disse pengene overføres til eldreomsorgen i alle kommuner over kommunerammen. Det treffer kommunale helse- og omsorgstilbudet med stor presisjon. Men pengene har altså byttet departementsbudsjett - fra helse til kommunal.

Verre er det ikke. Senterpartiet vil styrke innsatsen når det gjelder helse og omsorg, men vi kanaliserer pengene på en annen måte enn Høyre gjør. Dette gjør det selvfølgelig opportunt for Høyre-politikere å late som om de bare ser halve bildet. Men særlig etterrettelig er det ikke.

Faktum er
at Senterpartiet prioriterer helse- og omsorgsfeltet kraftig. Vi vil i 2021 styrke akuttberedskap og offentlige sjukehus med 1,1 mrd. kroner utover regjeringens forslag. Vi bevilger 397 mill. kroner mer til fastlegeordning og legevakt. Vi øker bevilgningen til psykisk helse og rusomsorg med 409 mill. kroner. Og vi setter av 200 mill. kr ekstra til ombygging og smitteverntiltak i sykehjem.

Men det er det selvfølgelig ikke fullt så morsomt å skrive om for Høyre-politikere.

Les også

Av og til kan man lure på om Høyre er i stand til å regne

Les også

Sp og Ap kutter til regionbyer og gir til  storbyene

Kommentarer til denne saken