Gå til sidens hovedinnhold

Smutthullet må tettes!

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er lett å være enig med Erik Seem når det gjelder utenlandsk eierskap og hvordan dette vil påvirke Namdalen. Det må i tillegg være en tankevekker for kommunestyrer i Namdalen som har gitt konsesjon til kjøp av store skogeiendommer til aksjeselskap de siste 10 årene.

Konsesjonsloven er over 100 år. Den har hatt

som formål å sikre at norske eiendommer ikke blir kjøpt opp av utenlandske investorer. Dessverre fører dagens lov til at aksjeselskap kan få konsesjon og at eiendommen kun får konsesjonsbehandling ved første gangs kjøp.

Dette fører til at nye eiere kan omgå konsesjonsbehandlingen ved å kjøpe aksjene i selskapet som eier eiendommene.

Slik kan vi ikke ha det!

Jeg skal ikke uttale meg om hva Ola Mæle har bidratt til i Namdalen den korte perioden han har vært eier av eiendommene. Det er lokale krefter som har bedre kjennskap og større grunnlag til å uttale seg om det enn meg.

Men Ola Mæle kan ikke fra ta seg ansvaret for at hans prismaksimering av salget til utenlandske eiere bidrar til at utenlandske ivestorer får en stor bit av Namdalen å boltre seg på. Det er nettopp dette konsesjonsloven skal forhindre at skal skje. En endring av lovverket må til slik at dette «smutthullet» i konsesjonsloven tettes!

Avslutningsvis et lite tankeeksperiment til ettertanke:

Hadde det stått i konsesjonsøknaden til Ulvig Kjær A/S tilbake i 2004 at halve eiendommen de hadde ervervet var det en annen eier på, og at den skulle selges med maksimal fortjeneste til Tyskland i løpet av ca 15 år , kan man spekulere i hvorvidt kommunestyret i Namskogan hadde gitt konsesjon .

Kommentarer til denne saken