Dyrevelferdsloven §3: " Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger." § 14.Særskilte forbud - Det er forbudt å: b) hensette dyr i hjelpeløs tilstand. Under Forskrift om velferd for småfe § 26.Forebyggende tiltak: Dyr som ikke holdes i bygninger skal, når det er nødvendig og mulig, beskyttes mot rovdyrangrep, helsefare, underernæring, trafikkskader m.m.

Det står så. Så vidt jeg kan forstå er dette en lov. «LOV om dyrevelferd» står det hos Lovdata. Vi andre dødelige må i alle fall forholde oss til lover. Regler. Og ikke minst er det en selvfølge at om det nå ikke skulle eksistert en lov for å sørge for at mennesker må forstå at dyr skal ha det bra, så skjønner vi vanlige dødelige som er glade i dyrene våre, at man ikke skal hensette dyr i hjelpeløs tilstand, for de har en egenverdi, alle sammen – til og med de ute i skog og mark uten egennavn – og de skal beskyttes for fare mot unødige påkjenninger.

Har du tenkt å bryte loven, sier du ikke ifra til media, gjør du vel? «Bekymret for å bli tatt på kameraovervåking» ser vi aldri overskrifter over i påvente av et bankran neste uke. Ikke ser vi at bankranere (eller andre forbrytere) syter i media da det gikk skeis, heller. Likevel begynner det nå å dukke opp overskrifter i media om at den og den er så bekymra for ulv eller jerv eller kongeørn, bjørn eller gaupe i forkant av frislipp av bortavla sau i utmarka. Fordi de åpent sier at de kommer til å bryte dyrevelferdsloven og hensette sine dyr i hjelpeløs tilstand, selv om de burde behandles godt og beskyttes mot fare og unødige påkjenninger. Særlig de sauerasene som ikke er naturlige, men avlet fram for ull og kjøtt, og ikke greier seg særlig godt i utmarka når det røyner på.

Media biter på, trykker bekymringsmeldingene i klikkjakta etter lesere, og glemmer at de dermed viser kommende lovbrudd utført mot hjelpeløse dyr. Og hva skjer når de gikk skeis? De samme avisene setter inn store overskrifter med blodige bilder hvor de samme sauebøndene gråter bittert over at naturen var så slem mot de hjelpeløse dyrene de selv har hensatt i denne tilstanden, vel vitende om hva som befant seg i skogen.

Alle vet hva som befinner seg i skogen. Og i år vil det befinne seg enda flere streifulver i Innlandet siden hylekoret fikk regjeringa med på å drepe to flokker slik at den naturlige muren raste et stykke. Det idiotiske begrepet «bestandsmål» har blitt et våpen når det leses vrangvillig, for å få drept flest mulig rovdyr.

«Snart skal jeg slippe bikkja mi løs på E18, jeg er så bekymra for hvordan det vil gå…» er en overskrift vi aldri har sett og heller ikke kommer til å se. Men «XXX er bekymra for kva som kan skje når sauene blir sluppet på beite til våren» kan vi stadig lese. Og hvor mange bekymringsoverskrifter ser vi angående de sauene som dør av sykdom, skader, fastsitting og ryggvelt? Ingen. Selv om de utgjør ca 90 % av svinnet på 100 000 dyr. Hva er det med disse tallene folk ikke gidder å ta til seg? Er det bare blod og gørr som trekker blikket til forbrukerne?

Men da er dere advart. Dere som velger å støtte dette dyreplageriet ved å kjøpe norsk sau og lam. Loven kommer til å bli brutt i år også. Som alle år før, siden 1850 da de gikk vekk fra den fine gamle tradisjonen å gjete. Og vi kommer til å se media legge ut store overskrifter om blodbad og ditto bilder i år også, uten at regjeringa gidder å rydde i rotet som har oppstått i sauenæringa og som ingen forstår. Men for sauenes del er det for sent at vi etterpå sier «hva var det vi sa…» for det handler ikke om å triumfere når man får rett, når man er dyreverner. Det handler om å forhindre at lovbrudd skjer så vi slipper de ordene, for dyrenes skyld. Fordi regjeringa og de som skal passe på at Dyrevernsloven følges, de gjør ikke en dritt…