Gå til sidens hovedinnhold

Soga om Egge ungdomsskole og uteområdet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

All ære til Jonas (14), elev på Egge ungdomsskole, som skriver om mangel på uteområder og generell status på bygningsmassen til skolen i sitt innlegg i Trønderdebatt 17.06.21. Vi i FAU trodde imidlertid at «prosjekt uteområde» skulle startes i sommerferien, slik vi er blitt forespeilet helt siden vi deltok i den innledende planlegginga av prosjektet høsten 2020.

Overraskelsen blant både lærere, elever og foreldre var derfor stor da ordfører Lein 18.06.21 gikk ut med et innlegg og informerte om at prosjektet var forsinket, og at kontrakt ennå ikke var underskrevet med entreprenør. Overraskelsen ble til direkte frustrasjon da det i samme innlegg fremkom at det kunne bli oppstart med anleggsarbeid i løpet av høsten, muligens til neste sommer, men at skolen i samarbeid med entreprenør måtte stå for vurdering av oppstartstidspunkt. Vi får minne om at planen hele tiden har vært å starte arbeidet i sommerferien, slik at området skulle være klart til skolestart til høsten 2021.

Utbedring av uteområdet ved Egge ungdomsskole er et nødvendig løft, både for skolen og for lokalmiljøet, og kommunen skal ha ros for å ha bevilget ressurser til dette. Bygningsmassen og området rundt (bortsett fra sykkelbanen) er etter hvert blitt et yndet mål for ironisering og hoderysting, noe som også fremgår av aktiviteten i sosiale medier i etterkant av Jonas sitt innlegg.

Årsaken er selvsagt at området som helhet gir både brutalistiske og andre uheldige assosiasjoner til en tid som var forgangen allerede da skolen ble bygget. Tiden er langt forbi overmoden for de omfattende utbedringene som er nødvendige.

Skolens ansatte og rektor må på ingen måte assosieres med eksteriøret; de gjør en særdeles god jobb for ungdommene våre hver eneste dag, og fortjener all den støtte og ros de kan få. Både de ansatte og elevene hadde sett fram til å endelig få et akseptabelt uterom, særlig etter å ha stått strengt adskilt i små kohorter og hutret på våt asfalt i helgrå omgivelser under pandemien det siste året.

FAU reagerer på at informasjonen om forsinkelsen nå kommer fra ordføreren i form av et innlegg i Trønderdebatt rett før sommerferien. Elevene og FAU var fullstendig uforberedt på dette, og mange frykter at innlegget i praksis var et forhåndsvarsel om at prosjektet blir utsatt på ubestemt tid. I tillegg reagerer vi på at skolen og rektor i realiteten blir kastet under bussen når kommunen ved ordføreren ser ut til å legge ansvaret for oppstart og fremdrift over på disse. Skolen og rektor er på denne måten ufrivillig plassert i en situasjon der de er «damned if you do, damned if you don’t» ved at de må rydde opp og ta de sentrale beslutningene, etter at kommunen i realiteten har sviktet i sitt løfte til hele lokalmiljøet på Egge.

At toalettene er pusset opp endrer ikke på vår oppfatning av et prosjekt som i verste fall ser ut til å være i det blå.

Kommentarer til denne saken