For noen dager siden kom nyheten om at Sosialistisk Ungdom i Hallingdal hadde avlyst et møte med Lily Bandehy på selveste kvinnedagen. De begrunnet avgjørelsen med å påstå at Bandehy har problematiske og ekstreme meninger rundt Islam og derfor ikke ønsker å være assosierte med henne.

SU mener tydeligvis at det å kritisere en religion som står ansvarlig for en grusom undertrykkelse av kvinner og andre minoriteter er «problematisk».

Slik vi ser det har SU i frykt for å provosere ytterliggående islamister valgt å kaste iranske kvinner og deres kamp for frihet og likestilling under bussen. Vi synes det er ytterst paradoksalt av et såkalt feministisk parti å rope høyt om kvinnekamp uten å tørre å ta kampen mot regimer og religioner som står for den verste undertrykkelsen av kvinner i dag.

Lily Bandehy har kjempet for og vært stemmen til minoritetskvinner som ønsker å være fri fra negativ sosial kontroll. At SU nekter å assosieres med Bandehy er et kraftig slag i ansiktet på disse kvinnene.

Ordentlig kvinnekamp er å tørre å stå stødig i kampen for alle kvinners rettigheter, selv når de blir undertrykt av en religion det er «politisk ukorrekt» å kritisere. Det er provoserende hvor militante noen vestlige feminister er i kampen for gratis bind og tamponger, men er muse stille når minoritetskvinner daglig blir utsatt for negativ sosial kontroll. For å kjempe imot kvinneundertrykkelse må vi forstå hvor den kommer fra.

For kvinnene i Iran og minoritets kvinner i Norge kommer den i dette tilfellet fra Islam. Da må vi tørre å kritisere den når det er berettiget.

Selv om SU ikke ønsker å høre på hva Bandehy har å si, har vi Trøndelag FpU veldig lyst til å høre. Bandehy, du er hjertelig velkommen til å holde foredraget ditt for oss. FpU vil alltid tørre å stå sterkt i kampen for kvinners rettigheter og vil ikke gi oss før vi har oppnådd ordentlig likestilling og frihet for alle kvinner og menn.