Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Snart ruller gravemaskinene inn på Brattøra i Trondheim. Planene for det verdensledende badeanlegget Splashing Space Centre har vært jobbet med i over 15 år. Statsbygg har allerede rykket inn på Brattøra med 200 fremoverlente kommunikasjonsrådgivere og arkitekter.
Adresseavisen skriver på lederplass at det nye senteret kommer til å bli helt avgjørende for folkehelsen.
Det hele startet med at de ansatte fanget opp bemerkninger fra besøkende om at det hadde vært artigere i Pirbadet hvis det var større bølger i bølgebassenget. De ansatte tente på ideen, og sendte inn en idé til ledelsen om å kjøpe ny bølgemaskin. Ledelsen tygde på det en stund, vel vitende om at det trengtes mye kapital og politisk vilje til en slik investering. Forslaget ble spilt videre til Pirbadets gode venner i politikken. Svaret de fikk fra rådhuset, var både forunderlig og spennende.
«Bølgemaskin?!? Nei, nå må dere tenke større. Mye større! Pirbadet er ikke en plaskedam for småbarnsfamilier i Trondheim. Tenk på de stolte tradisjonene helt fra vi åpnet! Pirbadet begynner dessuten å se slitent ut, og vi trenger mer fart i byggebransjen. Bygg stort og flott, så kommer folk til å strømme på fra hele Trøndelag og hele verden! Men riv det som er der i dag, vi må ha noe som er verdensledende».
Ledelsen i Pirbadet måtte tenke seg om både én og to ganger, og årene gikk. Underveis ble det avholdt et hyggelig lutefisklag med bekjente i det lokale analysebyrået, for å drøfte markedsutsiktene for det nye senteret. Konklusjonen ble at om få år kommer Splashing Space Centre til å ha fem ganger så mange badegjester, men da må man bygge stort nok og få tak i den aller ypperste bølgemaskinen. Ingen kan lenger huske hvor femgangen i antall besøkende kom fra, men konseptet er det mest gjennomarbeidede i hele Norge og har senere blitt evaluert i minst fire runder av fagfolk innen både Excel og Powerpoint.
Ledelsen ved Pirbadet har kunnet fryde seg over bred politisk enighet for utbyggingen. De har blitt stadig mer sikre på at et nytt Splashing Space Centre vil bidra til folkehelse og bærekraft – ikke bare i Trøndelag, men nasjonalt og videre i et globalt perspektiv. Det nye senteret kommer til å virke som en magnet på cruiseturistene, som neppe har sett maken til bølgemaskiner i sine hjemland.
De ansatte med ansvar for bølgebassenget har riktignok uttrykt økende bekymring etter hvert som Statsbygg har lagt fram stadig mer vidløftige planer, men ledelsen har beroliget med at hver ansatt vil få egen garderobe og håndkle med initialer. Utsikten mot Fosen blir spektakulær fra pauserommet i det øverste tårnet. Dessuten – hvis planene endres nå, blir det sannsynligvis ikke noen bølgemaskin i det hele tatt, og Pirbadet må stenge for godt.
Alle bassengene skal holde åpent i hele byggeperioden, noe som kompliserer byggeprosessen. I enkelte perioder vil også innendørsbassengene og garderobene mangle tak over hodet. Dette har vakt bekymring hos de ansatte. Ledelsen svarer til Adresseavisen at dette er nødvendige grep for å holde driften i gang. Hvis de ansatte ikke har bassenger å gå til, hva skal de gjøre i byggeperioden?
Det nye Splashing Space Centre vil romme bølgebasseng, barnebasseng, lekerom, stupetårn, tre vannsklier og ellers nøyaktig de samme bassengene som i dag, med ett unntak. Idrettsbassenget, som i dag har internasjonale mål for konkurranser, blir litt for kort til å drive med konkurranser i Splashing Space Centre. «Det er det maksimale vi får plass til når vi skal holde Pirbadet i drift i byggeperioden, men det er slik vi mener de internasjonale konkurransene kommer til å bli i framtida», sier ledelsen. «Litt kortere basseng er like bra som langt, for vi kommer til å ha verdensledende bølgemaskiner og badevakter».
En stor utbygging skaper alltid litt støy. Ved Pirbadet er det de ansatte i kiosken som har protestert kraftigst. Kiosken har de senere årene vært det eneste i badet som drives med overskudd, men skal flyttes til Lamoparken for å spare penger og plass. Ledelsen kan betrygge alle om at kiosken fortsatt er en integrert del av Splashing Space Centre, og at de besøkende selvfølgelig kommer til å ta turen innom Lamoparken på vei hjem fra bading.
De vanlige naboprotestene finner man også på Brattøra. Statsbygg har gjennomført en rekke engasjerende nabomøter med blant annet Petter Stordalen, eier av Clarion Hotel. Alle rommene på sørsiden av hotellet mister kveldssola og utsikten til Munkholmen på grunn av størrelsen på det nye senteret. Stordalen er i harnisk. «Dette får de tåle», sies det fra bystyresalen. «Det er tross alt snakk om et verdensledende folkehelsetiltak.»
Vi gjør oppmerksom på at Trønderdebatt-redaktør Snorre Valens kone arbeider i SINTEF Ocean. -red.