Riktignok handler serien i utgangspunktet om ei ung, oppadstormende kvinnelig forfatter som blir utsatt for voldtekt og hvordan dette påvirker livet hennes etterpå. Det kan være de ekle følelsene som kommer tydelig fram, ydmykelsen som stikker innenfra og ut og den etterlatte opplevelsen av å bli utnyttet som smaker helt forferdelig i munnen, men de par episodene som helt konkret handler om «stealthing», gjorde så innmari sterk inntrykk på meg.

Alle vi som er født på 70, 80, 90 og nå også på 00-tallet og med gjennomsnittlig sex- og singelliv, har vel alle ei venninne som kan fortelle om gutter og menn som presser på for å ha sex og deretter presser på for å ha sex uten kondom. Og enda verre, presser på for å utforske på måter man egentlig ikke helt er forberedt på å gjøre.

Les også

Fra nytelse til overgrep på tre sekunder

Derfor er jeg glad for at Oda Okkenhaug løfter «Stealthing» i sin debutkommentar Fra nytelse til overgrep på tre sekunder. Den var opplysende, engasjerende og for mange sikkert provoserende. Og det er riktig å koble denne diskusjonen opp mot en eventuell samtykkelov også - for hva er det vi egentlig samtykker til?

I Hurdalsplattformen sier vi at regjeringen skal sette i gang en utredning av muligheten for å gjøre endringer i straffelovens voldtektsbestemmelse slik at ordlyden må gjenspeile at seksuell omgang uten samtykke er forbudt. For sex uten samtykke er voldtekt. Der ser jeg fram til at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med dette når arbeidet er klart.

Flere saker viser oss at det er behov for en slik gjennomgang av lovverket for å styrke rettsvernet til de som blir utsatt for voldtekt. Mens vi venter, mener jeg «stealthing» i aller høyeste grad bør diskuteres og må være en del av utredningsarbeidet.

Diskusjonen handler ikke kun om Norge og våre liberale verdier. Et enstemmig storting gikk inn for å støtte Istanbulkonvensjonen, Europarådets konvensjon om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner. Dette er en internasjonal konvensjon for å forebygge og bekjempe vold mot kvinner og vold i nære relasjoner. Stortinget vedtok i 2017 å ratifisere konvensjonen, og den ble dermed norsk lov. Og dere, dersom det ikke var tydelig nok: Voldtekt er også vold.

Vi har ved å forplikte oss til Istanbulkonvensjonen gått med på at volden skal forebygges, utsatte skal beskyttes og hjelpes og utøvere skal holdes ansvarlige for sine handlinger gjennom straffeforfølging. Konvensjonen krever at konkrete tiltak gjennomføres og at man får på plass en helhetlig og samordnet politikk.

Politikk skaper holdninger og holdninger skaper politikk. Temaer som før måtte bli ignorert, oversett og ensidig (ofte) båret av kvinnen alene, får nå et språk, regelverk og kompetanse. Denne debatten må fortsette!