Gå til sidens hovedinnhold

Steinkjer bør ta skoledebatten

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med flertallspartiet Sp i spissen har kommunestyret i Steinkjer fredet barneskolene i kommunen ut denne valgperioden. Det er bra for mange lokalsamfunn. Men høyst sannsynlig ikke så bra for kommunens økonomi fremover. Fra administrasjonen snakkes det nå om at kommunen står i fare for å havne på den fryktede ROBEK-lista i løpet av tre år hvis ingen ting gjøres for å spare penger. Det betyr at Staten overtar økonomistyringa i kommunen. Ordfører Anne Berit Lein (Sp) sier at alle steiner skal snus i det vanskelige arbeidet som politikerne er midt inne i. Men det vil ikke handle om skolestruktur. I alle fall ikke før den jobben er gjort, først da kan Sp være villig til å ta strukturdebatten, ifølge ordføreren. Det kan være for seint for Steinkjer-økonomien.

Politikerne har fått framlagt en rapport fra Norconsult som viser et innsparingspotensiale på 30 millioner kroner ved å legge ned seks av kommunens 12 barneskoler. Et dramatisk forslag som slo ned som en bombe i det politiske miljøet. Men flere skoleledere ber politikerne om å være modige å tørre å ta diskusjonen om skolestruktur, for å gi rom for bedre kvalitet og flere ansatte i skolen. Det gjør også flere opposisjonspolitikere. Flertallspartiene vil heller ikke bli med på administrasjonens forslag om å starte en prosess neste år som skal ende opp med en eventuell ny skolestruktur, som uansett ikke vil trå i kraft før i neste kommunestyreperiode.

Reaksjonen til flertallspartiene kom ganske raskt etter at Norconsult-rapporten ble lagt fram, de fredet skolestrukturen uten noen form for politisk debatt på forhånd. Det skapte reaksjoner i kommunestyret denne uken, der gruppeleder May Britt Lagesen (Ap) mente at politikerne var satt sjakk mat, og at Sp stakk hodet i sanden. Har hun rett i det, er ikke det godt for noen parter at den diskusjionen legges død. Dette handler også om å skape ro i den vanskelige situasjonen kommunen befinner seg i.

Vi skjønner at det å diskutere skolestruktur er vanskelig, spesielt for et parti som Sp som skal være garantisten for aktivitet ute i grendene. Likevel synes vi at debatten hører heime i kommunestyret, og at den bør tas. Uansett vil en strukturdebatt henge over politikerne og de ulike bygdesamfunnene, om den kommer neste år eller etter valget i 2023. For slik det ser ut i dag vil det være vanskelig å unngå denne debatten i løpet de kommende årene. Og så lenge den ikke er avklart, vil usikkerheten uansett råde i grendene som har barneskoler. Derfor burde denne debatten blitt tatt, uansett utfall av den.

Kommentarer til denne saken