Gå til sidens hovedinnhold

Steinkjer fotballklubb må finne seg selv

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter nedrykket til nivå fem kunne det omtrent bare gå en vei for SFKs herrelag. Mange mente tiden var inne for en ny start, og lokale krefter som Thomas Ulven og Kristoffer Govasmark har forlatt klubben siden sesongslutt. Andreas Holmberg og Mattias Nylund har kommet inn, og i slutten av januar kom også tre svenske spillere inn portene på Guldbergaunet.

Sett utenfra kan disse endringene bli oppfattet som svært positive, som et signal om å reise seg raskest mulig. I sosiale medier og i Trønderdebatt har mange ytret seg positivt om saken. For oss som har stått på innsiden, er ikke entusiasmen like stor. På hvilket grunnlag fattet man beslutningene om klubbens videre fremtid? Og er det virkelig slik at klubben er nødt til å kjøpe seg opp fra 4. divisjon?

Årsakene til SFKs nedtur er selvsagt sammensatte, men likevel har klubben noen åpenbare problemer. Manglende kontinuitet på trener- og spillersiden de siste årene er et av dem. Siden 2017 er man nå på trener nummer fire, og klubben har knapt spillere mellom 20 og 29 år i troppen. Vi mener klubben bør stille seg to sentrale spørsmål: Hvordan kan man få frem flere gode spillere? Og hvordan legge til rette for at spillere blir i SFK etter de passerer 20 år? SFKs strategi siden nyttår har vært å hente spillere utenfra. Selv om det på kort sikt kan føre med seg bedre resultater, har man fremdeles ikke rørt ved selve problemet. De samme spillerne som SFK fremstiller som lite treningsvillige og med dårlig karakter i media, har vært faste innslag på SFK-laget i et tiår. Det bør vel være mulig å få frem bedre spillere enn det?

Et lite steinkast fra stadion går det flere titalls ungdommer på idrettslinja hvert år, og med den kommende fotballhallen på plass i løpet av 2021, har SFK forutsetninger som andre lag bare kan drømme om. Den videregående skolen bør og skal fungere som en talentmaskin for klubben. Skolen klarer imidlertid ikke denne jobben alene, og de unge spillerne har behov for tett oppfølging.

Treningsfasilitetene og samarbeidet med skolen er SFKs eneste konkurransefortrinn sammenlignet med de andre klubbene i regionen. Den fordelen bør utnyttes i større grad.

SFK må sørge for å være attraktive nok til at spillerne ønsker å være med videre etter endt skolegang. For å få til det, har SFK behov for en mer bærekraftig strategi enn den man ser konturene av i dag.

Hvis løsningen på klubbens problemer er å hente spillere utenfra, satser man på feil kort. En trenger ikke se lenger enn til Levanger for å se hvordan det kan gå. Sportslig suksess på kort sikt, men de siste årene har vært preget av sviktende tilskuertall og blodrøde tall. De samme historiene fortelles også i Randaberg og i Nybergsund.

Klubbens veivalg og prosjekt er likevel bare én av flere årsaker til at flere nå har valgt å forlate SFK. En viktig årsak er den umusikalske behandlingen av mangeårig SFK-er Geir Jenshus, som hadde en muntlig avtale med klubben om å bli ny hovedtrener. Han tok både den tidligere styrelederen og Holmberg i hånda, og avtalen var så godt som klar. Jenshus valgte derfor å si opp jobben i Trønder- Avisa for å bli SFK-trener. På samme tid ble han presentert som ny hovedtrener på vår interne facebookgruppe.

Etter to ukers stillhet tok Jenshus kontakt med klubben. Klubben hevdet at man ikke hadde økonomi til å ansatte ham som hovedtrener, og avtalen strandet. Noen uker senere ble i stedet Mattias Nylund presentert som ny hovedtrener. Særlig interessant er det at SFK budsjetterte med et overskudd på drøye 750.000 på årsmøtet i februar i år.

Dårlig økonomi fremstår som en mangelfull forklaring på hvorfor avtalen strandet, og behandlingen av Jenshus står i sterk kontrast til de verdiene SFK bør stå for. I tillegg til Jenshus-saken er det flere hendelser og valg som har vært problematiske det siste året. At man klarte å skyve fra seg både Ulven og Govasmark, som var blant få med høy formell fotballkompetanse i klubben, er dårlig håndverk. Det å gi Ulven skylden for nedrykket når han knapt hadde hverken seniorspillere eller støtteapparat gjennom sesongen, vitner om at beslutningstakerne ikke var tett nok på det som skjer på treningsfeltet.

Helt ærlig: Det å overleve i 3. divisjon i fjor hadde vært en bragd av en trenergjerning. Forestillinger om dårlig treningskultur bredte seg, antakelig fordi man var få på trening. Sannheten er at troppen ikke var større. Foruten noen ivrige patrioter, var det få som observerte treningene våre i fjor. En kan spørre seg på hvilket grunnlag man har analysert sesongen og kommet til de ulike konklusjonene.

Konsekvensen er nå at Ulven og Govasmark har fått seg nye jobber utenfor Steinkjer, og de er nok uaktuelle for SFK på lang, lang tid. Vi er uenige i flere av de sportslige vurderingene og beslutningene denne sesongen, men uenigheten kan både vi og SFK leve med. Meningsbryting er viktig for å skape utvikling, og det er nettopp utvikling vi ønsker å se i klubben. Vi reagerer imidlertid på at klubben stiller spillerne i et dårlig lys i media, det bør man holde seg for gode til.

I februar ga både Granhus og Nordseth beskjed om at spill for SFK var uaktuelt. At overgangene formaliserte seg først i juni, handler om SFKs manglende vilje til å la spillerne finne en ny klubb.

LES OGSÅ: Spillerflukt fra Steinkjer FK: – Føltes ikke som man var ønsket
LES OGSÅ: SFK-treneren reagerer: – Låter mer som en unnskyldning
LES OGSÅ: «Det er prisverdig at klubben har tatt tak i situasjonen»

SFK må ta innover seg at både spillere og støtteapparat har forlatt klubben. Det nye styret fikk en tøff start med koronastenging bare 14 dager etter årsmøtet, men økonomistyringen i koronaperioden synes imidlertid å være god. Det betyr at man nå har alle muligheter til å dreie klubben i en mer lokal og bærekraftig retning. 2020-sesongen ser foreløpig ut til å gå i vasken, og kanskje kan man utnytte muligheten til å stake ut en ny kurs for klubben.

Gunnar Lyng skrev i et innlegg at han mener det er prisverdig at klubben tar grep. Det er vi enige i. Det er imidlertid svært viktig at man tar riktig grep, og det er en langt mer krevende øvelse. Det kan være vanskelig å finne problemet når skoen trykker på så mange steder samtidig. Det er på tide å finne seg sjæl.

PS! Motivasjon og treningsvilje er ikke det samme. Det er ingen ting i veien med treningsviljen. Motivasjonen for å spille for SFK, derimot, den er fraværende.

Kommentarer til denne saken