Gå til sidens hovedinnhold

Stengte campus, åpne tappekraner

Til tross for løfter om at «kunnskap er den nye oljen» og «nordens beste studieby» så blåser politikerne i studenter og unge hver gang det gjelder, fordi de vet de kan.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flere utbrudd av mutert virus med tilhørende nedstengninger blir nok en gjenganger denne våren. Jeg er helt enig med formannskapet i Trondheim kommune at en ikke må ha unødvendig strenge tiltak, men jeg stusser på prioriteringene deres når campus og treningssentre holdes stengt, men tappekranene forblir åpne.

Da Norge stengte ned igjen tidlig i januar, fikk NTNU myndighet til å gjøre egne vurderinger hva gjelder fysisk tilstedeværelse. Da kunne de studentene som virkelig trengte det møte opp på campus, under strenge smitteverntiltak. Derfor er det veldig synd at kommunen nå pålegger tilnærmet full nedstenging, i strid med alle tilbakemeldinger fra NTNU, studenttillitsvalgte og ekspertgrupper i Kunnskapsdepartementet.

Forestill deg at du er en ensom 18-åring i en ny by. Du får ikke lov til å sitte med to meters avstand i oppførte lesesalplasser på campus, og må nøye deg med kontorplass i senga på den trange hybelen din. Frykt ikke: Hvis du hadde hatt råd kunne du gått på bar med Arne (53) som kalte deg superspreder i fadderuken.

Les også

Aldri før har livet føltes mer meningsløst

Under pandemien har det gang etter gang blitt slått alarm om at studenter og unge sliter psykisk, ensomhet dras ofte fram som et økende problem. Den landsomfattende undersøkelsen Studiebarometeret viste nettopp at det går soleklart utover læringen og. En ekspertgruppe nedsatt av kunnskapsdepartementet før jul ga klart signal om hvor viktig fysisk tilstedeværelse på campus er.

Studentmassen kan leve under strenge restriksjoner, men å stenge ned de siste prosentene av fysisk aktivitet gir et utrolig stort tap for de tyngst berørte studentene for liten ekstra smittevernsgevinst. Det er da nedslående når politikerne velger å trosse kommunedirektøren på skjenkestopp, men ikke på å holde campus åpent for studenter som trenger det mest.

Jeg ønsker ikke å sette studentmassen opp mot de som jobber i serveringsbransjen, tvert imot tror jeg gruppene kan finne solidaritet i kampen mot kontinuerlig politisk feilprioritering under pandemien. Til tross for løfter om at «kunnskap er den nye oljen» og «nordens beste studieby» så blåser politikerne i studenter og unge hver gang det gjelder, fordi de vet de kan. Det er kanskje på tide at Trondheims lokalbefolkning begynner å sette pris på studentmiljøet som gjør byen bedre enn Kristiansund.

Nå skal studentene følge smitteverntiltakene som vi alltid har gjort. Jeg håper likevel at campus åpner igjen på torsdag, og at neste gang tiltakene må innstrammes så evner politikerne å tenke helhetlig på helse og prioritere bedre.

Les også

Jo mer uforholdsmessige tiltakene oppfattes å være, jo mindre vil de bli etterlevd.

Kommentarer til denne saken