Fotball-landslaget trappet opp protestene mot menneskerettighetsbrudd i Qatar onsdag kveld da de stilte opp før Gibraltar-kampen iført t-skjorter med slagordet «Human rights – on and off the pitch».

Grunnlaget for protesten startet i 2010 hvor det ble kunngjort at Qatar skulle være vertskap for fotball-VM 2022. Siden har, ifølge The Guardian, 6500 arbeidsinnvandrere mistet livet i forbindelse med utbyggingen av Qatar, og de som har overlevd lever under svært nedverdigende forhold. Hvorvidt dødstallene er årsak av stadionarbeid er noe usikkert, men poenget er uansett at arbeidsforholdene er umenneskelige. Ifølge Amnesty kan ikke arbeiderne bytte jobb, de kan ikke forlate landet og de kan arbeide i opptil flere måneder uten å få lønn. I mellomtiden tjener Det internasjonale fotballforbundet FIFA, sponsorer og de involverte byggeselskapene enorme summer.

Qatar er et hett tema i fotballdiskursen, særlig nasjonalt de siste ukene, hvilket landslagets seneste opptrinn har forsterket. Mange mener Norge bør boikotte VM, mens andre mener en boikott ikke løser noe som helst. Ståle Solbakkens utvalgte gikk visstnok enstemmig inn for en markering i forbindelse med Gibraltar-kampen. Markeringen har fått stor internasjonal oppmerksomhet. For eksempel har The Guardian og The Sun dekket påfunnet. Ifølge reglementet kunne Fotballforbundet vente seg sanksjoner fra FIFA: «The team of a player whose basic equipment has political, religious or personal slogans, statements or images will be sanctioned by the competition organizer or by FIFA».

NRK melder imidlertid 25. mars at FIFA ikke sanksjonerer Norge, begrunnet med at «de tror på ytringsfrihet og at kraften i fotball kan føre til positive endringer». Hvor var den tankegangen når verdensmesterskapet ble utdelt? Ytringsfriheten i Qatar er svært begrenset: kvinner undertrykkes, homofile fengsles og fremmedarbeidere umenneskeliggjøres.

Det at FIFA bestemte seg for å droppe sanksjoner mot Norge er dumt for saken landslaget vil fremme. En streng straff, for eksempel utkastelse fra VM-kvalifiseringen, ville antagelig tjent som bensin på bålet. Det ville rettet mer oppmerksomhet mot hvordan FIFA forholder seg til Qatar-VM. FIFA skrev selv om hvert av landene som ønsket seg verdensmesterskapet i 2022. I hver av disse rapportene var det en risikovurdering av faktorer som blant annet stadionbygging, transport og overnatting. I åtte av ni vurderinger fikk Qatar enten «middels» eller «høy» risikovurdering, som understreker at landet ikke er skikket til å være VM-vertskap.. Likevel vant Qatar, åpenbart fordi de var villige til å betale mest, til de riktige personene.

Man kan ironisere over Fotballforbundets slagord «sterkere sammen». Hva er liksom alternativet? I denne sammenhengen står derimot tankegodset godt, slik fotballen står sterkere i sin avsmak for Qatar-VM dersom flere tør å opponere. Man kan gjerne innvende at å posere med t-skjorter neppe fører til bedring av migrantarbeideres forhold i Qatar. Dessuten kan markeringen kritiseres for å ikke være skarp nok, men mer er det nok ikke å forvente av et forbund som tror mest på dialog og slik står i spagat mellom å kritisere fotballens maktinstanser og kvalifisere seg til turneringen som kritiseres. På den annen side skal man ikke undervurdere hvilket signal dette gir til Norges likesinnede fotballnasjoner, som det jo er en del av, slik at også de kan komme til å protestere på mer eller mindre aggressive måter.

Det er dette vi må håpe på. Ikke nødvendigvis for å stikke kjepper i hjulene på Qatar-VM, men for å bidra til at Qatar ikke når sitt mål om å hvitvaske seg gjennom å få søkelys på mer positivt ladede temaer enn de humanitære forholdene (eller mangel på sådanne) i fremmedarbeidernes tilfelle, slik som sport. Derigjennom kan et bedre forhold til Vesten produsere en rekke bieffekter som for eksempel økt turisme. Dette kalles sportsvasking.

Dersom de kritiske røstene både blir flere og tiltar i volum, kan man imidlertid oppnå en motsatt effekt: Qatars menneskerettighetsbrudd får mer snarere enn mindre oppmerksomhet. Derfor bør landslagets provokasjon tiljubles heller enn å neglisjeres og latterliggjøres. Også får vi håpe at slike stunt ikke kommer i veien for at det ekstraordinære fotballtinget til høsten i hvert fall vurderer en VM-boikott.

At landslaget tar et tydelig standpunkt kan virke meningsløst, all den tid vi som snart eneste tradisjonelle fotballnasjon i Europa ikke har deltatt i mesterskap siden årtusenskiftet. Dette handler imidlertid om noe annet. All negativ oppmerksomhet mot FIFA og Qatar er et skritt i riktig retning. En tue kan velte et lass. Det er mange år siden Norge har vært mer aktuell i fotballsammenheng, mye på grunn av profiler som Haaland, Ødegaard, Solskjær, Graham Hansen og Hegerberg. De har maktposisjoner som kan bidra til å engasjere store grupper i kampen for menneskerettigheter. Dessuten kan grasrotinitiativet Vår fotball, et supporterdrevet initiativ for å endre fotballen nedenfra, utløse et skred av endringslyst gjennom å trekke på makten i fotballens medlemsdemokrati, som jo starter i det enkelte idrettslag.

Fotballens veier er ikke alltid uransakelige. Det skal vanskelig gjøres å være spiller eller trener i europeisk toppfotball, uten å fremme Qatars interesser på en eller annen måte. På lørdag spiller Norge mot Tyrkia, og Solbakken åpner for nye aksjoner. Grunnet restriksjoner spilles kampen i Spania, nærmere bestemt på ærverdige La Rosaleda Stadium, hjemmebanen til Málaga, hvis eier er Sheikh Abdullah Al Thani, medlem av kongefamilien Al Thani i Qatar.

Satt på spissen er de fleste fotballentusiaster med på å drysse penger over Qatar. Tenk over det når du 21. november benker deg foran skjermen med en juleøl. Fotball på en gravplass er det tydeligste eksempelet på «the dark side of the beautiful game». Enhver markering mot dette er velkommen, ikke minst fordi eksempelets kraft nå er vår livline. Hvorvidt det representerer ild i tørt gress er foreløpig usikkert.