Gå til sidens hovedinnhold

Stopp forskjellsbehandlingen av barna våre!

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Drift av private og kommunale barnehager finansieres av foreldrebetaling og offentlige overføringer (tilskudd). Kommunale barnehager får offentlige overføringer over kommunens budsjett. Kort sagt får private barnehager de offentlige overføringene gjennom tilskudd fra hjemkommunen, der tilskuddene blir beregnet ut fra hjemkommunens kostnader ved drift av egne kommunale barnehager.

Driftstilskuddet til private barnehager varierer med opptil 100.000 kroner per barn per år fra kommunen med høyest til kommunen med lavest sats. For en middels stor barnehage (18 små og 32 store barn) utgjør det en forskjell i tilskudd på om lag fire millioner kroner per år.

Tilskuddene varierer ikke bare fra kommune til kommune, men kan også variere mye fra år til år i samme kommune.

Alle barnehager i Norge skal oppfylle samme krav til kvalitet, de følger den samme rammeplanen og de samme pedagog- og bemanningsnormer. De aller fleste private barnehagene har tariffavtaler med fagforeningene.

De kunngjorte tilskuddssatsene for de private barnehagene i Steinkjer i 2021, gir ikke lenger bærekraftig økonomi. Flertallet av de private barnehager opererer med en lønnskostnadsprosent i sine budsjett på langt over 80%, noe som ikke gir nok midler til andre driftskostnader i barnehagene.

Steinkjer kommune begrunner de lave satsene for tilskudd, med svært effektiv drift i de kommunale barnehagene. Dette, sammen med et dysfunksjonelt nasjonalt bestemt tilskuddssystem, har ført til at de økonomiske betingelsene for de private barnehagene i Steinkjer har blitt kritisk lave. Nå må det til en ekstrabevilgning for 2021 umiddelbart, dersom alle barnehagene skal overleve. Er kommunen i stand til å på over natten å tilby hundrevis av barnehageplasser fra barn i de private barnehagene som ikke lenger har barnehageplass? Og vil dette bli en billigere løsning for kommunen på sikt, enn å sikre forsvarlig økonomisk drift for de private barnehagene med en gang?

Vi i de private barnehagene vet at det er trangt i de kommunale barnehagene også. Vi ønsker ikke en polarisert debatt mellom privat og kommunal barnehagedrift. Vi ønsker at Steinkjerbarnehagene skal stå sammen for høy kvalitet og stort mangfold i innhold og satsningsområder. Men da må tilskuddene i Steinkjer opp kraftig nå – før det er for sent!

Kommentarer til denne saken