Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Påskeferie på fjellet eller i en europeisk storby? Hjemmepåske eller tidlig mini-sommerferie med sol, strender og asurblått hav? Med et par avspaseringsdager eller feriedager kan påska vare helt fra 1. til 10. april, og bare fantasier setter grenser for hvordan skjærtorsdag, langfredag og påskeaften skal tilbringes. Vel, fantasien og økonomien.
De siste månedene har vi snakket mye om økonomi – med god grunn. Høye strømpriser, dyrt drivstoff, matpriser som øker og lommebøker som blir stadig tynnere. For ikke å glemme rentehevingene. Alt blir dyrere, og vi får mindre å rutte med.
Rentehevinger og prisstigning kunne lagt en demper på ferierende trøndere. Likevel svarer 75 prosent av trondhjemmere at deres ferieplaner ikke har blitt endret som følge av den økonomiske situasjonen. Det viser resultatene av Nidaros sin meningsmåling gjennomført av InFact.
Den første vårmåneden i 2023 har bydd på mye vær i Trøndelag. Snø, sludd, regn. Minusgrader og lite sol. Trønderske kropper skriker etter D-vitamin. Det gjør utslag på påskeplanleggingen. Fly fra Værnes til Alicante og Malaga i påska er nesten fullbooket. Det sier Marianne Beiermann i Ticket Søndregate til MN24. Til tross for at flybillettene er dyre og krona svak.
Målet med rentehevingene er å få ned prisveksten. Mange er bekymret for egen og andres privatøkonomi. «Fremtidsutsiktene for privatøkonomien til mange er mørk», sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til TV2.
Det foregår flere parallelle samtaler om økonomi i Norge om dagen. Den ene samtalen omhandler dyrtida vi opplever, de som må gjøre drastiske kutt for å få endene til å møtes, som må stå i matkø for første gang, som må velge mellom å vaske klær eller ha mat på bordet. En annen samtale handler om de som fortsetter som før.
Nidaros sin meningsmåling viser at ferieplanene til trondhjemmere over 45 år er de som i størst grad ikke har blitt forandret av den økonomiske situasjonen. Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse. «Nordmenn har spart historisk mye penger til historisk lav rente» var overskrifta på en artikkel publisert på forskning.no i november 2021. SSB-analytikere pekte på at folk hadde lite annet å bruke penger på under pandemien. Denne sparebufferen kommer nok godt med nå når alt har blitt dyrere. Det redder kanskje både påske- og sommerferien i år.
For ungdommer, unge voksne og studenter førte ikke pandemien til samme sparemuligheter. Mange i denne kategorien ble permittert fra sine full- og deltidsjobber. Koronapandemien rammet de unge med lavt lønnsnivå hardest. Bransjer som ble hardt rammet var blant annet reiseliv, servering og overnatting, hvor mange unge jobber – og jobbet under pandemien. Derfor er det kanskje heller ikke så merkelig at de mest usikre på ferien i år er de under 29 år.
Direktør for datatransformasjon i DNB, Ine Oftedahl, påpeker at de yngste startet innstrammingen av egen økonomi betydelig tidligere enn de øvrige aldersgruppene. «Det er tydelig at de kjente de økonomiske utfordringene på kroppen først og har tatt større grep enn øvrige aldersgrupper», sier hun.
Som ei under 29, som ble permittert under pandemien, med et boliglån jeg så vidt har begynt å betale ned på, legger jeg godt merke til de stigende prisene. Hver måned betaler jeg nå 5000 kroner mer i fellesgjeld i borettslaget og økte renter på boliglånet enn det jeg gjorde for bare ett år siden.
I motsetning til mange i min aldersgruppe, er jeg likevel en av de som ikke har latt økonomien påvirke påskeferien min. Lei av været i Trøndelag, klar for å dra på eventyr og besøke venner, lukket jeg øynene da jeg trykka «bestill» på (svindyre!) flybilletter til Brussel. Påsketuren ble bestilt med økonomisk klump i magen, men med store forventninger til årets første utepils i Europahovedstaden – selv om jeg vet den vil være dyr.
I år er jeg ekstra glad for å få tilbake på skatten. Det betyr at jeg har mulighet til å kombinere påsketur og nedbetaling av boliglån. For veldig mange er ikke det en selvfølge i år. Nå opplever vi parallelle økonomiske virkeligheter. For noen er utfordringen storbyferie eller påskefjellet. For andre er det mat eller strøm.