Gå til sidens hovedinnhold

Støre står helt alene i Ap

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Meningsmålingen InFact har gjort for Trønder-Avisa og flere Amedia-aviser denne uken er nok en kalddusj for Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Ap, som siden før krigen har vært totalt dominerende i begge de trønderske fylkene, er nå under 20 prosent, over 10 prosentpoeng lavere enn Senterpartiet. Målingen er del av et større bilde, og antall respondenter i Trøndelag gjør at feilmarginen er høy. Dessuten er utvalget fra hele Trøndelag, mens fylket fortsatt er delt i to i stortingsvalg. Dermed kan man ikke trekke noen slutninger om for eksempel mandatfordeling. Likevel er målingen et viktig og alvorlig signal for både partiet og partilederen.

Med en så dårlig oppslutning, er det ikke rart at mange spør seg om Støre er riktig person til å lede valget. I målingen kommer det frem at hver femte Ap-velger vil bytte ham ut allerede under årets landsmøte. Med alle konfliktene de siste årene i mente, er det kanskje rart at ikke tallet er enda høyere.

Dessverre for Støres del er det flere ting som tyder på at han aldri får snudd nedgangen til oppgang. Den viktigste årsaken er hans nærmest totale mangel på støttespillere. Selv i partiledelsens arbeidsutvalg er det helt tyst når Støre må stå i stormen. Stortingsgruppa og partiets fylkesledere er i beste fall avventende. Og ute i landet virker folk helt desillusjonerte.

Tidligere denne uken gikk partiveteran Thorbjørn Berntsen ut og ba om lederdebatt i partiet. Etter dette gjorde Adresseavisen en ringerunde til trønderske lokalledere, for å lodde stemninga. Svarene sier mye om hvor svakt Støre står. "Det er ikke hensiktsmessig å krangle og bråke om ny leder nå", sa superveteran Bård Langsåvold fra Meråker. "Nå har vi den ledelsen vi har, og valget kommer fort", sa Knut Berger fra Namsskogan. "Vi er ikke tjent med noen lederdebatt nå", sa Hanne Moe Bjørnbet fra Trondheim.

For en partileder er det helt håpløst å gå inn i et valgår med dette bakteppet. Angrepene fra regjeringspartiene, pressen, SV, Senterpartiet og egne partimedlemmer kommer til å komme hyppig. Et godt eksempel var en annen sak fra inneværende uke, nemlig at TV 2 "avslørte" at Støres rådgivere hadde bistått Yngve Hågensen i å skrive en kronikk som støttet partilederen. At rådgivere skriver eller bistår i å skrive kronikker er vel neppe noen sjokkerende avsløring, men Støre og hans rådgivere klarer gang etter gang å havne i dårlig lys på grunn av ubetydelige saker. En av de viktigste årsakene til dette, er at ingen av hans partifeller kommer til hans forsvar.

Lite tyder på at trenden skal snu. Verken nytt partiprogram, en middels svak regjering fanget i koronahåndtering eller vår tids politiske saker gjør at Støre kommer ovenpå. Nå kan bare en helt uventet situasjon eller regjeringsdeltakelse redde hans partilederkarriere.

Kommentarer til denne saken