Den 16. september er det ett år siden Mahsa Aminis tragiske bortgang, en hendelse som rystet verden og atter en gang avslørte det iranske regimets brutale natur. Over 750 mennesker har ofret livet i kjølvannet av det landsdekkende opprøret som fulgte. 30.000 har blitt arrestert og utsatt for brutal tortur av regimets Revolusjonsgard. Amnesty International har dokumentert disse uhyrlighetene, inkludert bruk av elektrisk sjokk og voldtekt mot barn ned til 12-årsalderen.

Det iranske folket med den demokratiske opposisjonen NCRI i spissen, har høstet støtte fra folkevalgte verden over. Folkevalgte i den vestlige verden krever nå, i solidaritet med det iranske folkets opprør, at vestlige regjeringer staker ut en ny kurs i sin Iran-politikk.

3600 parlamentsmedlemmer fra Europa og USA, inkludert et flertall i 29 land, deriblant Norge, England, Frankrike, Italia og USA, støtter en strengere Iran-politikk. I et opprop krever de svartelisting av den den islamske republikkens brutale Revolusjonsgard, rettsforfølgelse av regimets ledere og støtte til NCRI. NCRIs tipunkts plan for et sekulært og demokratisk Iran som fremmer likestilling og avskaffelse av dødsstraff og atomvåpen, har nå bred oppslutning. Oppropet tar også avstand alle former for autoritært styre inkludert sjahens diktatur.

Også 124 tidligere presidenter, statsministre og verdensledere som Ban Ki-moon og 75 nobelprisvinnere, som Oleksandra Matvichuk (Nobels fredspris 2022 fra Ukraina) har støttet opp om dette initiativet. De anerkjenner det iranske folkets kamp for en regimeendring og for en demokratisk republikk i Iran. Den internasjonale enigheten viser at veien til regimeendring forutsetter boikott av den iranske Revolusjonsgarden og dialog og støtte til det demokratiske alternativet.

Presteregimet som frykter nye demonstrasjoner, mobiliserer sine egne. Moralpolitiet er tilbake i gatene. Bruk av dødsstraff har økt drastisk. På denne ettårsmarkeringen må vi minnes Mahsa Amini og alle modige iranere som har bøtt med livet i kampen for regimeendring i Iran.

Tusenvis av iranere, også fra Norge vil den 15. september reise ned til Brussel for å markere unge Aminis død g vise at hennes minne bærer med seg håpet om en lysere morgendag. De samles i Brussel for å be verdensledere om å svarteliste den iranske Revolusjonsgarden og støtte det demokratiske alternativet i Iran. Nå er det på tide at myndighetene i Norge og omverden lytter til sine folkevalgte.