Gå til sidens hovedinnhold

Stortingspolitiker på jordet

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige uke var det to innlegg i Trønder-Avisa skrevet av stortingspolitikere fra henholdsvis Høyre og Sp, som hevdet at akkurat deres landbrukspolitikk er den beste. Skal vi tro på dem nå da? Som gammel praktiker så vet jeg inderlig vel at politikk først og fremst er handling over tid og ikke ord når neste valg er i sikte.

Da Sp, Ap og Sv satt med makten og Landbruks- og matdepartementet ble styrt av Sp fra 2005 til 2013, ble antall heltidsbruk redusert fra 8809 til 4648 bruk. Det året Vedum var landbruksminister 2012-13 forsvant det omtrent ett heltidsbruk pr dag! Tallene er utarbeidet av SSB for NRK. Det er i første rekke heltidsbrukene, de som får minst 90 % av inntekten sin fra landbruket, som er ryggraden i bosettingen og i verdiskapingen i mange distriktskommuner.

Så kan en jo undre seg over hvor mange heltidsbruk som forsvinner hvis Sp igjen kommer til makten.

Når ting ikke går som politikerne sier, er det selvfølgelig de andre som har skylden. Arnstads innlegg om landbruket i T-A sist lørdag er et godt eksempel på dette. Politikere generelt og spesielt de fra Trøndelag ser det ut til, har åpenbart en overdrevet tro på i hvor stor grad strukturendringene i landbruket kan styres, noe de iherdig prøver å innbille velgerne. Den strukturendringen vi over lang tid er vitne til har Sps grasrot gått i bresjen for å gjennomføre! De har hatt vilje og evne til å følge med i den tekniske utviklingen som ingen politikere klarer å styre. Ser virkelig ikke stortingspolitikerne dette? Statistikken kan ingen politikere bortforklare. De store, tunge problemstillingene som avregningspris til produsent, lav korn og kraftforpris og profilen på budsjettstøtten skygger alle unna.

Kommentarer til denne saken